Eend met chimichurri – recept van Ferran Adriá

13 nov


Als beloofd in de blog over meesterkok Ferran Adriá het recept (met foto’s, om van te watertanden) “Eend met Chimichurri”. Het recept is afkomstig uit het net verschenen kookboek “Thuis koken met Ferran Adriá” waarin 31 menu’s zijn opgetekend die hij en zijn crew zelf aten. Prachtig boek maar aangezien deze meesterkok ruim 70 mensen in dienst had is het wel even rekenen en met gevoel de hoeveelheden ingrediënten terugbrengen. Wij hebben dat gedaan voor 2 personen.

Ingrediënten voor 2 personen

1 ui (is ongeveer 1 ons)
5 tenen knoflook
bos peterselie (aarzel niet, flinke bos)
3 a 4 rijpe tomaten
1/2 chilipeper (niet gedroogd maar vers)
1 theelepel gedroogde tijm
2 theelepels milde paprikapoeder
1 eetlepel oregano mespuntje komijnpoeder
naar smaak zout (onze smaak: halve hand grof zeezout)
1/2 citroen
30 a 40 ml chardonnay azijn
15 tot 20 ml sherry azijn olijfolie, zonnebloemolie, water (op gevoel 1:2:2 zie foto 2, hieronder).

twee kleine eendenborsten op het vel van rond de 1,5 ons (of één grotere eendenborst)

Bereiden

Hak de uien, knoflook, peterselie, tomaten en chili fijn. Gedroogde kruiden, specerijen en zout toevoegen. Goed omscheppen. Rasp de citroen(schil) erboven. Voeg alle azijn, olie en water toe. Koud wegzetten. Is goed in te vriezen en dagenlang goed te houden in de koelkast. Deze hoeveelheid is voldoende voor meerdere gerechten.

Dan de eend.

Snij de eendenvel in met een vlijmscherp mes (ruitjespatroon, niet in het vlees). Bestrooien met zout en peper. Op hoog vuur op velkant in 3  minuten bruin bakken. Daarna nog 30 tot 60 seconden op de vleeskant. In aluminiumfolie wikkelen en 15 minuten laten rusten (goed dichtmaken anders koelt de eend te veel af).

Snij de eend in dunne plakjes van een halve centimeter en schep de chimichurri erover.

Dit recept printen Eend met chimichurri


About these ads

4 Reacties to “Eend met chimichurri – recept van Ferran Adriá”

  1. Gerard Stuitje november 13, 2011 at 20:27 #

    Hoeveel eend moet ik kopen en welk gedeelte?

    Like

  2. eetsnob november 13, 2011 at 20:27 #

    He Gerard,

    Scherp van je, waren we vergeten. Voor twee personen twee kleine eendenborsten van ruim een ons a 1,5 ons. We hebben de tekst aangepast. De Chimichurri overigens voor meer personen, maar dat kan je echt niet in kleinere hoeveelheden maken. Is overigens ook erg lekker bij ander vlees.

    Like

Trackbacks/Pingbacks

  1. Dorade In Japanse stijl – recept van Ferran Adriá « Eetsnob - november 20, 2011

    [...] konden het niet laten en hebben nog een recept van Ferran Adrià gemaakt (zie ook Eend met Chimichurri) en wel “Dorade in Japanse Stijl”. Het is één van de maaltijden die het personeel (70 [...]

    Like

  2. Kerstdiner – hoofdgerecht: culinaire zalm « Eetsnob - december 18, 2011

    [...] Als je echt iets culinairs op tafel wil zetten dan moet je het hieronderstaande recept maken. Wel de tijd nemen want het is niet zozeer echt moeilijk als wel dat je wel even bezig bent. Voor de koks onder ons die het prettig vinden om een paar uur ‘ lekker in de keuken te staan’. Wij maakten het als één van de recepten van Ferran Andrià. Andere bijzondere recepten van hem zijn “Dorade in Japanse stijl” en “Eend met chimichurri”. [...]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers like this: