Lekkere aardappelpuree; met aardpeer of knolselderij

2 dec

Zo kan het dus ook. Weg met de laffe puree en weg met de stamppotten. Geen gerommel met poeder uit een pakje. Maak eens een culinaire aardappelpuree. Met aardpeer bijvoorbeeld. Een andere naam voor aardpeer is Topanimboer. De smaak  is zoet en notig. Je koopt hem in het najaar en de winter bij de betere groentezaak of op de markt. Je kunt ze net als aardappelen heel lang bewaren, als ze maar donker liggen. Dus als je ze tegenkomt, neem een voorraadje mee.
Een andere variant is een puree met knolselderij. Die gebruiken Nederlanders vooral voor de erwtensoep, maar de milde frisse smaak verhoudt zich prima tot de aardappel.  Zelf vind ik de zoetere variante met aardpeer lekker bij rood vlees, bijvoorbeeld een hertenbieftukje of eendeborst. De frisse puree met knolselderij vind ik lekker bij gevogelte zoals fazant of kwartel. Ze combineren allebei goed bij konijn.

De meeste mensen vinden puree maken een hele klus vanwege het gestamp en geroer, best zwaar werk. Sommigen maken de fout de staafmixer op de aardappelen te zetten. Niet doen, dan wordt het net behangplaksel doordat je de cellen kapot snijdt. Je kunt de aardappelen door een zeef draaien, veel werk en een hoop afwas. Ik ben zelf fan van de pureeknijper. Dat is een soort grote knoflookpers waar je de gekookte aardappelen zo doorheen drukt. De aardpeer en de knolselderij krijg je er echter niet doorheen, dus gebruik daar de staafmixer of keukenmachine voor of hak het heel fijn voor een grove puree. Nog een tip voor de smaak: kook de aardappelen en de aardpeer of knolselderij in bouillon. Kies wat je lekker vindt: bospaddestoelen, rundvlees, kip of groente.

Ingrediënten (voor 2 personen)

3 (biologische) aardappelen
1 flinke aardpeer of 1/4 knolselderij
1 blokje bouillon (smaak naar keuze)
1/2 theelepel nootmuskaat uit de molen
100 ml sojaroom of volle melk
scheutje vloeibare margarine of klontje boter
zout, peper

Bereiden

Kook de aardappelen met de aardpeer of knolselderij in de bouillon in ongeveer 20 minuten gaar. Afgieten en even uit laten stomen. Vis de aardappelen uit de pan en druk die door de pureepers. Pureer de aardpeer/knolselderij met de staafmixer of keukenmachine. Roer alles door elkaar met de sojaroom of melk, margarine en nootmuskaat. Breng op smaak met zout en peper. Eet smakelijk!

Dit recept printen: Lekkere puree van aardpeer of knolselderij

4 Reacties to “Lekkere aardappelpuree; met aardpeer of knolselderij”

  1. Anne Zohlandt november 9, 2013 bij 20:27 #

    Waarom geen aardappelpuree maken met de mixer? Aardappels zacht koken (dat ze doorbreken als je er met een vork in prikt, das niet hetzelfde als dood koken), scheutje melk erbij en mixen maar. Kort mixen voor puree met klontjes en langer mixen met een beetje extra melk of boter voor een gladde puree. En dan kun je er daarna nog van alles door gooien om hem extra smaak te geven.

    Like

    • Marjan Huisman november 10, 2013 bij 20:27 #

      Geinig, nooit geprobeerd. Gaan we eens doen.

      Like

Trackbacks/Pingbacks

  1. Eenvoudige, maar heerlijke bijgerechten voor het kerstdiner « Eetsnob - december 17, 2010

    […] En dan is er nog de pastinaak, waar we eerder een blog over schreven: iets bewerkelijker. Of de puree van aardappel met aardpeer of knolselderij. […]

    Like

  2. Amuse of voorgerecht: soepje van knolselderij « Eetsnob - april 23, 2011

    […] en laat zich goed combineren met allerlei soorten vlees of in vegetarische gerechten. Ook in een aardappelpuree smaakt knolselderij heerlijk. En dan nu een recept voor soep. Je kunt hem opdienen als voorgerecht […]

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.