Het geheim van de Thaise biefsalade: de dressing

8 mrt

Zo’n tien jaar geleden kwam ik erachter. We waren met de kerstdagen een weekje naar Ameland en de hele week stond in het teken van lekker eten. Bezoek kwam af en aan ze en namen de lekkerste ingrediënten mee. Een van onze gasten was Thais en hij besloot authentiek voor ons te koken. De meest heerlijke geuren kwamen ons tegemoet en ik kon het niet laten hem een beetje op de vingers te kijken. Zo kwam ik achter het geheim van de Thaise biefsalade.

De basis van een biefsalade is niet zo ingewikkeld te raden. Biefstuk, bosui, koriander, Thaise basilicum, rode ui en komkommer. Er zijn trouwens talloze varianten, zoals hier op de foto met ei en tomaat. ‘T is maar wat lekker vindt of in huis hebt. Maar het belangrijkste is toch wel de dressing. Wat zit er toch in die dressing van de Thaise biefsalade?

Dressing voor 4-6 personen

rasp van de schil en het sap van 2 limoenen
1 stengel citroengras, het witte deel, fijngehakt
2 eetlepels vissaus
1 eetlepel palmsuiker, eventueel bruine basterd suiker
1 rode chilipepers in dunne ringetjes gesneden, of twee als je van heel heet houdt
(optioneel: 2 eetlepels zoete soja of ketjap manis, als je van een wat zoetere dressing houdt)

Tip: meng de ingrediënten in een jampot met deksel, goed schudden. Je kan de dressing gerust twee weken in de koelkast bewaren.

Ingrediënten voor de salade voor 4-6 personen

2 ons biefstuk, op kamertemperatuur
1 komkommer, zaadlijsten eruit en in reepjes van 1 cm
2 bosuitjes, in schuine ringen van 2 cm
3 tomaten, in kwarten, zaad eruit
2 rode uien, in ringen
Thaise basilicum en koriander om te garneren
2 hard gekookte eieren

Bereiden

Bak de biefstuk aan iedere kant 2 minuten in een beetje olie, laat afkoelen. Kook de sperzieboontjes 5 minuten, laat afkoelen in koud water. Meng de komkommer met de bosui, tomaat, sperzieboontjes en rode ui en leg in een schaal. Snijdt de biefstuk in dunne reepjes en de eieren in vieren en leg deze over de salade. Garneer met basilicum en koriander. Voeg vlak voor het opdienen de dressing toe

Vegetarisch: vervang de biefstuk door geroosterde cashewnoten. Ook geen ei? Vervang ze door bamboescheuten.

En wat was nu het geheim? Voor mij was dat de rasp van de limoenschil en het fijngehakte citroengras. Heerlijk.

Dit recept printen Thaise biefsalade

3 Reacties to “Het geheim van de Thaise biefsalade: de dressing”

  1. Gerard Stuitje maart 12, 2011 bij 20:27 #

    Kan in plaats van vers citroengras ook Serehpoeder gebruikt worden?

    Gerard

    Like

    • marjan maart 12, 2011 bij 20:27 #

      Zeker, maar dan wel een mespuntje. En neem dan iets langer (half uurtje) om de dressing te laten mengen, anders geeft het een wat droge smaak in de mond. Succes!!!

      Like

Trackbacks/Pingbacks

  1. Thaise salade met garnalen en mango « Eetsnob - maart 30, 2012

    […] blogden al eerder over de Thaise Biefsalade. Deze keer de salade met garnalen en […]

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.