De enige echte Spaanse Tortilla: het recept van Azucena

19 jun

Ieder land heeft zijn eigen overbekende recepten, boerenkool, nasi, paella, cog au vin, shepards pie of bacon and eggs etc. Als je in Spanje aan tafel aanschuift met Spanjaarden gaat het gemiddeld genomen 80% van de tijd over eten. Waar je wat hebt gegeten, hoe het is klaargemaakt, waar de ingrediënten zijn gekocht, waar je het al eerder hebt gegeten en van dat ene recept gaat het naar het volgende en het volgende … Natuurlijk wordt ook aan de Spaanse dis voortdurend van mening verschild over hoe je overbekende recepten maakt. Neem de Spaanse Tortilla. Zowel warm als koud heerlijk eten en eigenlijk een allemansvriend. Voor ons Nederlanders, waar door de bank genomen de tortilla een welkom gerecht is, hieronder het recept hoe je een tortilla moet maken. Belangrijkste tip is dat je de aardappelen niet moet koken van te voren (volgens het Nederlandse instinct zou je dat misschien doen) want dan wordt het ‘papperig’. Het is een oud recept van onze goede vriendin Azucena waarvan we het letterlijk in de keuken hebben geleerd.

Ingrediënten

500 gram aardappelen, in dobbelstenen
400 gram witte uien, grof gesnipperd
1,5 dl milde olijfolie
8 eieren, 7 in z’n geheel en 1 alleen de dooier
zout

Bereiden

Neem een koekenpan met dikke bodem, liefst met deksel. Verhit de olijfolie. Doe de aardappelblokjes en de gesnipperde ui erbij en fruit/frituur op middelhoog vuur ongeveer 15 minuten. Af en toe roeren. Klop de 7 eieren en de eidooier tot een gladde massa en doe er een theelepel zout bij. Giet de olie van het aardappel-uimengsel af. De olie die aan het achtergebleven mengsel blijft zitten is voldoende voor de verdere bereiding. Je kunt de olie eventueel bewaren voor een volgende keer. Zet de pan terug op laag vuur en roer het eimengsel door de aardappel met ui. Verdeel goed over de pan. Doe het deksel op de pan en laat de tortilla in zo’n 35/45 minuten stollen. Eventueel een sudderplaatje gebruiken. Als de bovenkant is gestold draai je de tortilla om. Dit gaat heel goed met een bord. Leg een bord op de pan, keer op en laat de tortilla omgekeerd weer in de pan glijden. Er zijn ook tortillapannen te koop, die je in z’n geheel kunt omdraaien. Handig.

Dit recept printen: Spaanse Tortilla

Eén reactie to “De enige echte Spaanse Tortilla: het recept van Azucena”

  1. thefatjudge juli 17, 2011 bij 20:27 #

    ah, zo moet het dus echt, met veel olijfolie de aardappels bakken.. Klinkt goed! Ga ik de volgende keer ook proberen. De versie die ik tot nu toe maak ( http://thefatjudge.wordpress.com/2011/07/16/tortilla/ ) is lekker, maar niet zo authentiek denk ik.. Leuk blog trouwens!!!

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.