Gastblog: vis garen in zuur: Ceviche

26 okt

Een heel aparte manier van vis bereiden is het ‘garen’ van rauwe vis in zuur, limoen- of citroensap. Het zuur verandert de structuur van de proteïne in de vis. Het vlees wordt opaal van kleur en steviger, alsof het met hitte klaargemaakt is. De vis, het zuur en wat zout zijn de basis en de ‘gaartijd’ is minimaal 3 uur. In die drie uur zie je de vis langzaam veranderen. Het is een bizarre ervaring. Eventuele bacteriën of parasieten worden overigens niet gedood dus gebruik alleen kakelverse vis.

Er zijn verschillende vissen die zich lenen voor ceviche: kabeljauw, zeebaars, zwaardvis, schelvis, tong maar ook zalm of garnalen en octopus. Het op deze manier bereiden van vis is een populair  in Midden en Zuid Amerika maar komt van oorsprong waarschijnlijk uit de Moorse keuken. Je ziet het op de kaart onder de naam Ceviche.

Net als bij pastasauzen van Italiaanse mamma’s zijn er bij ceviche vele manieren om de basis van vis en zuur te versieren en verrijken. De ware eetsnob kan en moet hier eindeloos en fanatiek over discussiëren. Veel experimenteren dus!
Vaak terugkerende rauwe elementen zijn gesnipperde rode pepertjes, paprika, rode ui, tomaat en avocado.
Groene kruiden als koriander, peterselie of dille zijn ook goed te gebruiken. Koriander geeft een Oosterse sfeer en dille neigt naar Scandinavisch.

Wij hebben onlangs de volgende ‘Oosters-georiënteerde’ variant geprobeerd, met succes.

Ingrediënten voor 4 personen
300 gram verse zeebaars
sap van 1,5 limoen
sap van halve sinaasappel
snuf zeezout & gemalen peper
scheutje Pernod
1 eetlepel olijfolie
3 eetlepels gesnipperde rode ui
2 eetlepels ingelegde (sushi) gember
handvol koriander

Bereiden
Snijd de vis in kleine blokjes van 1,5 cm. Meng de vis, de limoen, het sinaasappelsap, de gember, de olijfolie, de ui en de Pernod in een glazen schaal. Dek de schaal af met folie en zet in de koelkast. Om de drie kwartier de inhoud goed roeren en weer laten rusten. Na 3,5 uur is de perfecte ‘garing’ bereikt. Voeg het zout, peper en de koriander toe en doorroeren, bij opdienen op een kaal bord kan er sap weglopen, wat minder leuk oogt. Wij gebruikten een blad van een gem-sla.

Met dank aan gastblogger Bart Nelissen

Dit recept printen: Ceviche, vis garen in zuur

Eén reactie to “Gastblog: vis garen in zuur: Ceviche”

  1. Mick december 15, 2014 bij 20:27 #

    Ceviche is erg lekker. De Peruaanse Ceviche is volgens mij echt de lekkerste. Het is een waar schouwspel hoe ze dat daar klaarmaken.Heel eenvoudig en een must voor wie van spicy en zuur houdt. Mick- http://www.lastminutesperu.nl

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.