Kerst 2011 – inspiratie voor het menu

11 dec

Naast kerstbomen, gezelligheid, versierde etalages, speciale straatverlichting en lampjesregen in en rondom huizen, is Kerst voor de koks onder ons ook een moment om eens lekker de boeken en tijdschriften in te duiken. Voor sommigen betekent dit oude recepten die op herhaling gaan (vaak de klassiekers) en voor anderen een zoektocht naar …. iets nieuws. Er is nog tijd en daarom in deze blog een viertal aanraders om inspiratie uit op te doen. Van eenvoudig tot een ‘uitdaging’. Mooie inspiratiebronnen maar, logisch met kerst, neem er wel even de tijd voor.

1. Tijdschrift Good Food is de Nederlandse variant van het Engelse, gelijknamige tijdschrift en komt al enkele jaren met een kerstspecial uit. Kijk ook even op de site van de BBC waar nog veel meer inspiratie te vinden is. Mooi en eerlijk eten, seizoenproducten en goed te maken.  Aantal voorbeelden: Eendenborst met “Kersencoulis met hazelnotenmayoniase”, “Sperciebonen met amandelboter” of “Chocoladerol light”.

2. In 2008 verscheen het kookboek “Nigella’s Kerst”. We hebben het al vaker over deze Britse schrijfster, kok en televisiepresentatrice gehad (gebruik de zoekfunctie rechtsboven op de pagina als je meer wilt weten) en ‘you love her or hate her’ maar koken kan ze. In alles wat zij doet staat ‘genieten’ bovenaan. Voorbeelden: “Lassagne met pompoen en geitenkaas”, “Gebraden runderribstuk met jus van port en stilton” of haar versie van “Tiramisutaart”.

3. Favoriet maandblad voor ons is “Delicious” – dat overigens inmiddels 5 jaar bestaat – heeft als ondertitel ‘het tijdschrift dat gewoon eten viert’. Voorbeelden: “Frambozenbroodjes met amandel”, “Opgerolde kalkoenborst met pistachevulling” of “Butterscotchtrifle”.

4. Elseviers jaarlijks uitkomende “100 toprecepten”. Een aanrader waar wij naar uitkijken maar je moet er wel tijd voor nemen. Van redelijk makkelijk tot ingewikkeld maar vrijwel allemaal lekker en zeer geschikt voor het kerstmenu. Voorbeelden: “Ragout van langoesten met arboiswijn”, “Groentenvelouté met filet van patrijs” of “Mousse van kastanje, zwarte bes en chocoladecrème.

Loopt het water al door de mond? Bij mij wel, veel kookplezier!


4 Reacties to “Kerst 2011 – inspiratie voor het menu”

  1. Gerard december 11, 2011 bij 20:27 #

    Hebben jullie zelf nog wel tijd om Kerst te vieren en te koken?

    Geweldig wat een ideeen dragen jullie aan.

    Groetjes; Gerard

    Like

  2. eetsnobtsnob december 11, 2011 bij 20:27 #

    Geen enkel probleem, we gaan zelf ook heerlijk genieten. Alleen al die zoektocht is weer inspiratie voor onze blogs. Eten is onze passie!

    Like

  3. Mark december 12, 2011 bij 20:27 #

    Je kunt de tijdschriften ook bestellen via http://www.magvilla.nl/culinair. Eet smakelijk!

    Like

  4. Marjan december 13, 2011 bij 20:27 #

    Lekkerrrr! Ik zal het doorgeven aan degenen die mij voor de Kerst hebben uitgenodigd.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.