Zuurkoolsoep met mosterd

29 dec

foto jagthuijs JPEGEen paar weken geleden, toen we terugreden vanuit Brussel, besloten we te lunchen bij ‘t Jagthuijs in Ulvenhout, vlakbij Breda. Zeer prettig restaurant, uitstekend eten en voortreffelijke bediening. We wilden niet copieus lunchen en kozen bescheiden van de lunchkaart. Uitstekend allemaal maar ik bleef enigszins onbevredigd en we vroegen of er niet een klein, hartig gerechtje was ter aanvulling op de lunch.

Uiteraard werd onze wens ingewilligd en korte tijd later stond er een koffiekopje met heerlijke soep. We detecteerden in ieder geval zuurkool.

Dat recept hebben we op Tweede Kerstdag nagemaakt. Even heerlijk als in ’t Jagthuis, gemakkelijk te maken en daarom hieronder het recept.

Voor acht personen

1 liter zelf getrokken groentebouillon
125 ml sojaroom
1 eetlepel mosterd (wij gebruikten Dijon mosterd)
1 pak biologische zuurkool (naturel)

Bereiden

Het bijzondere aan de soep is dat de smaak drie verdiepingen kent. Eerst proef je de zuurkool, daarna de mosterd en vervolgens de bouillon. Van zuur naar mosterd naar zoet.

De bouillon maken van restanten groente, liefst een paar dagen van te voren, dan wordt de smaak het mooist. De bouillon zorgt dan voor de derde, zoete smaak. Verwarm de bouillon. Was de zuurkool enige tijd om het ergste ‘zuur’ eruit te spoelen. Doe de zuurkool bij de bouillon en verwarm langzaam. Voeg de sojaroom toe. Tot slot de mosterd erbij, langzaam verwarmen (niet laten koken) en af toe proeven of de smaken goed zijn vermengd en tot hun recht komen.

foto zuurkoolsoep

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.