Gebakken eendenborst in oosterse bouillon

26 okt

Tussendoor weer een mooi en makkelijk recept. Als je het voor de eerste keer doet kost het meer tijd maar daarna is het zo klaar. Het recept komt uit een kookboek van Albert Hein. Inderdaad ja, en degene die onze eerdere blogs hebben gelezen weten ongetwijfeld nog heel goed dat we daarover flink heb afgegeven in een blog over kooktijdschriften. Ooit was Allerhande het tijdschrift waarin goede, mooie recepten stonden waarvan alle ingrediënten ook daadwerkelijk bij deze super in de schappen te vinden waren. Inmiddels is het een slecht blad wat voornamelijk over ‘makkelijk’ en ‘snel’ gaat. Maar in het oude, en overigens ook niet meer verkrijgbare kookboek van dezelfde Albert Heijn “De nieuwe kijk op koken” (1998) staan meerdere, mooi recepten.

Daaronder de volgende: “Gebakken eendenborst in Oosterse bouillon”. Natuurlijk doen wij onze naam eer aan en wijzigen het een en ander aan het recept maar het komt op het volgende neer.

voor 2 personen

1 grote of 2 kleine tamme eendenborsten (wij hadden onze bij de Lindenhoff gekocht), 250 gram
1/2 theelepel Chinese kruiden of vijfkruidenpoeder
1 eetlepel oestersaus
1/2 struik paksoi
stukje gemberwortel van 2 cm, geraspt
1 bosuitje
1 kippenbouillontablet
4 schijfjes limoen
teentje knoflook
1 eetlepel sojasaus
1/2 theelepel sambal oelek
pandanrijst
20 – 30 gram boter

Wij verwijderen de vel (vet) van de eend. Dat is niet gebruikelijk omdat de eendenborst meestal op de vel wordt gebakken maar het maakt het wel gelijk heel erg vet. Niet onze voorkeur. Maak een mooie scherp incisie en trek vervolgens het vel (met enige kracht) los van de eend. Wrijf het vlees in met de helft van de Chinese kruiden en de helft van de oestersaus. Snij de paksoi in stukken van 2 centimeter en de bosui in smalle ringen. Braad de eend kort aan beide kanten en zet hem weg (aluminiumfolie). Kook 6 dl water met bouillontablet. Pers de knoflook er boven uit, voeg gember, limoen, sojasaus, halve eetlepel oestersaus en het restant van de Chinese kruiden toe. Kook de paksoi in de bouillon, kort. Het is natuurlijk smaak maar wij houden van beetgare groente, dat maakt de bouillon weer lekkerder qua beet. Wij hebben er gisteren ook nog cantharellen aan toegevoegd, lekker en het is paddestoelentijd. Breng de bouillon verder op smaak met sambal oelek, zou en peper. Laat de bouillon inkoken maar hou in de gaten dat daardoor de smaak niet te sterk wordt. Daar staat tegenover dat je goed moet proeven of de limoen voldoende kracht heeft want die heeft een tekenende rol in de smaak.

Kook de pandanrijst, snij de eend in mooie kleine stukken. Serveer midden op het bord de rijst, leg er de stukjes eend tegen aan en schep er de bouillon bij. Lijkt even vreemd, droge rijst in een badje van bouillon maar is buitengewoon lekker. Serveren met bosui. Heerlijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: