Citytrip Gijon

De eerste vraag die we meestal krijgen als we het over Gijon hebben is:”Waar ligt dat”? Nou, hier dus. Aan de noordkust van Spanje, aan de Atlantische Oceaan. De hele noordkust is overigens redelijk onbekend voor Nederlanders. Men denkt bij Spanje toch vooral aan de toeristische costa´s en Andalucia. Maar de Noordkust is echt het ontdekken waard. Vooral als je houdt van lekker eten, mooie natuur, prachtige steden en niet te heet.

Wij waren dus in Gijon. Een van de grootste havensteden van Spanje. Al van oudsher en dus met een hele oude binnenstad. Met prachtige pleinen en namen die doen denken aan de tijd van de grote ontdekkingsreizen en VOC handel. De stad ligt aan zee en heeft 288.000 inwoners.

De stad ligt in de provincie Asturias. Asturias staat bekend om de appelcider en dus vind je overal Sidrerias, dat zijn restaurants waar ze authentiek Noord-Spaans eten serveren en er Sidra bijschenken. Die Cider is trouwes niet te vergelijken met de champagneachtige bubbels die je in Nederland koopt. Het bevat geen koolzuur, maar wel gist. De bubbels komen in het glas door een bepaalde manier van schenken: zo ver mogelijk boven het glas.

Er zijn wel meer dan 50 Sidreria’s in Gijon en de gewone Spanjaard eet daar. De menukaarten zijn er eenvoudig maar goed: alles vers en zo uit de zee of uit het bos op je bord. Zo aten we de eerste avond Zee-egel in El Globo. We waren er in de winter en ze zijn allen vers te krijgen van oktober tot maart. We aten er ook Percebes, maar let op, in de winter nog duurder dan in de zomer.

Wil je wat chiquer eten? Ook dat kan in Gijon. Bijvoorbeeld bij Casa Zabala of bij Entreplazas, beide in de buurt van het Plaza Mayor.

Of laat een verse paella voor je maken in El Horreo, 10 km buiten de stad in Antromero.

 

Eén reactie naar “Citytrip Gijon”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Scherp als een mes « Eetsnob - maart 20, 2011

    […] Citytrip Gijon […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: