De Look van Percebes

15 aug

Percebes, oftewel – volgens mij merkwaardig vertaald – de eendenmossel, is een curieuze delicatesse die uitsluitend voorkomt aan de kust van Galicie (Noord Spanje). Het is in tegenstelling tot wat de naam doet verwachten geen mossel maar een ‘kreeftachtige’. In Spanje en Portugal wordt percebes als heerlijk maar ook dure lekkernij beschouwd. Rondom de vangst van percebes hangen stoere verhalen. Zogenaamde stekers dalen daadwerkelijk aan touwen de rotsachtige, steile kust van de Atlantische Oceaan af om daar, midden in de woeste branding, deze kreeftachtige los te hakken of te snijden. Vaak zit er dan ook aan een bos percebes nog daadwerkelijk een stuk steen.

Door de jaren heen hebben we regelmatig mensen proberen over te halen om percebes als gerecht te proberen. En hoewel er altijd daredevils zijn bedankten evenzovelen voor de eer. Dat komt niet zozeer omdat de smaak van percebes niet heerlijk zou zijn (vergelijk het maar met oesters) waar je altijd de zee in de smaak terugvindt) maar door het uiterlijk. Duivelspootjes lijken het waar je in knijpt om het kleine poliepje naar buiten te duwen en dat tussen je tanden naar buiten te trekken. Eenmaal een paar percebes gegeten is die lichte weerzin tegen het uiterlijk al snel verdwenen maar lang niet iedereen zet zich daarover heen. Voor diegene die zich over de look heen zet is percebes niet alleen lekker maar ook een grappig ´heldenmaal´.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: