Aarde en Zee: gestoomde Asperges en Venusschelpen

2 jun

asperges met venusschelpenBest een gedurfde combinatie. Maar de combinatie van de zilte venusschelpen en de friszure asperges is eigenlijk heel mooi. Het is weer het seizoen voor asperges, dus geniet er van. En met deze zachte Madeirasaus is het extra genieten. Venusschelpen koop je vaak per net van een kilo. Voor dit recept gebruiken we de helft. De overige schelpen kun je gewoon invriezen…..voor de volgende keer. Het recept vraag wel om timing. Maar aangezien je veel kunt voorbereiden, valt het bereiden wel mee. Je trekt bouillon van de aspergeschillen en daarmee maak je de saus. Serveer het als voorgerecht, dan heb je er geen extra gerechten bij om over na te moeten denken. En toen we daar over nadachten konden we eigenlijk geen combinatie bedenken om er een hoofdgerecht van te maken. Dit staat volledig op zichzelf. Niets meer aan doen dus.

Ingrediënten voor 4 personen

12 asperges
500 gram venusschelpen
4 eetlepels Madeira
4 eetlepels aspergebouillon (van de schillen van de asperges, en een half blokje groente bouillon)
4 eetlepels sojaroom of koksroom
peper uit de molen

Nodig: 1 stoomzak voor in de magnetron en 1 stoompan, of twee stoompannen (of pannen met stoommandje).

Bereiden

Snijd de onderkant van de asperges en schil ze zorgvuldig. Leg ze direct in een laag koud water om verkleuren te voorkomen. Breng de schillen en de stronkjes met een half blokje groentebouillon en een halve liter water aan de kook. Laat een hal uurtje op zacht vuur trekken. Laat afkoelen.
Spoel de venusschelpen met koud water. Gooi de schelpen die open zijn weg. Houd de schelpen koel. Maak nu de saus. Verhit de madeira in een steelpannetje, voeg de bouillon en de room toe en laat heel zachtjes iets inkoken. Zet apart.
Stoom de  venusschelpen in 10 minuten gaar in een stoompan. Hetzelfde geldt voor de asperges (gebruik wel twee aparte pannen). Als je een stoomzak gebruikt: doe de asperges in de zak, sluit goed af en stoom in 4 minuten op vol vermogen gaar. Verwarm de saus op zacht vuur. Leg op ieder bord drie asperges. Verdeel de venusschelpen erover en maak af met de saus. Bestrooi met wat zwarte peper uit de molen. Direct serveren. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: