Net even anders: Konijn zoals in Lucca (met recept)

7 nov

Net zoals waarschijnlijk iedereen die van lekker eten houdt, verzamelen wij recepten. In zo’n map die na jaren gebruik plakt en ruikt. Soms wordt hij te vol en gooi je er wat uit wat toch niet zo’n succes was. Maar er zijn ook blijvertjes die onze map al zo’n tien jaar overleven. Eentje daarvan is een knipsel uit de Volkskrant. Een recept van Hans Belterman (culinair journalist, overleden in 2006 op 72 -jarige leeftijd). Konijn zoals in Lucca. Voor ons was en is de smaak een complete verrassing. Deze konijn wordt niet zoals we gewend zijn gestoofd in bier met pruimen, of in rode wijn met spekjes – beide zware smaken-, maar in witte wijn en grappa. Daardoor is dit konijn niet alleen in de winter lekker, maar ook in de zomer met bijvoorbeeld een frisse salade. Vanmiddag filosofeerden we over de menukaart van ons restaurant (misschien ooit); naast de kalfslever met uien en de fazant met blauwe bessen en granaatappelpitjes, zal dit konijn zeker een plek krijgen.

Ingredienten (voor 4 personen):

4 kleine konijnenbouten (tam of wild)
75 gram spekblokjes
Marinade : 5 dl. droge witte wijn, 2 el. grappa, 2 gesnipperde middelgrote uien, 2 uitgeperste teentje knoflook, 2 takjes verse tijm, 1 laurierblad, verkruimeld, 2 el. olijfolie, zout en witte peper uit de molen.

Meng alle ingrediënten voor de marinade in een grote schaal, laat de bouten minstens acht uur hierin marineren.
Haal de bouten uit de marinade en dep ze droog (bewaar de marinade).
Verhit 2 el. olie in een pan, schep de spekjes erdoor en doe direct de bouten erbij. Bak ze samen met de spekjes goudbruin. Doe de marinade erbij, laat aan de kook komen. Doe de deksel op de pan en laat alles 2 uur zachtjes stoven. Houdt wel het vocht in de gaten, eventueel een kopje water (of wijn) toevoegen. Haal de bouten uit de pan en houdt warm in folie. Schenk het stoofvocht door een zeef en laat even flink inkoken. Proef de saus, voeg eventueel zout, peper of een beetje wildfond toe.
Serveer de bouten met de saus en met pappardelle, risotto of een salade

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: