Kerstdiner – hoofdgerecht: culinaire zalm

18 dec

Als je echt iets culinairs op tafel wil zetten dan moet je het hieronderstaande recept maken. Wel de tijd nemen want het is niet zozeer echt moeilijk als wel dat je wel even bezig bent. Voor de koks onder ons die het prettig vinden om een paar uur ‘ lekker in de keuken te staan’. Wij maakten het als één van de recepten van Ferran Andrià. Andere bijzondere recepten van hem zijn “Dorade in Japanse stijl” en “Eend met chimichurri”.

Het recept valt uiteen in drie onderdelen. Eerst maken we “Sofrito”, een soort tomaten-, knoflook- en uimengsel, daarna “Picada”, een geurige Catelaanse saus (lijkt een beetje op pesto) en vervolgens brengen we deze twee eerste ingrediënten samen in en met het hoofdgerecht. Zowel de Sofrito als de Picada zijn basismengsels die je het best op voorraad kan hebben. Ze blijven een kleine week goed in de koelkast en maanden in de vriezer.

Sofrito (100 gram), ingrediënten

1 of 2 knoflookteen (hangt van grootte af maar moet voldoende smaak opleveren)
50 ml extra vergine  olijfolie
4 uien
mespuntje gedroogde tijm
mespuntje gedroogde rozemarijn
mespuntje laurier
150 gram gepureerde tomaten of passata (pakje gezeefde tomaten)

Bereiden

Pureer de uien met een staafmixer. Knoflooktenen persen boven pan met olie (half hoog vuur) en bruin bakken. Voeg de uien toe (lager vuur) en bak de kruiden al roerend mee. Let erop is dat je er voor moet zorgen dat de uien zo bruin mogelijk worden (niet laten verbranden). Voeg vervolgens 4/5 van de tomaten toe en laat het een half uurtje pruttelen op laag vuur. Hou in de gaten dat er niet te veel vocht verdampt anders wat water toevoegen. Na half uur de rest van de tomaten toevoegen en nog een half uur laten pruttelen.

Picada (100 gram), ingrediënten

0,5 gram saffraandraadjes (bij niet te dure saffraan (normaal) is dat een plukje maar van de  duurdere saffraan heb je  maar enkele draadjes nodig)
25 gram peterselieblaadjes (het is veel – kleine plant uit supermarkt of vergelijkbare hoeveelheid uit de tuin – peterselie en dat lijkt vreemd maar toch deze hoeveelheid aanhouden)
1 knoflookteen
40 ml extra vergine olie
35 gram amandelnoten

Bereiden

Rooster de noten. Verpak de saffraandraadjes in een klein ‘pakketje’ van aluminiumfolie en ‘rooster’ dat kort (20 seconden) in een droge, hete koekenpan. Laten afkoelen. Peterselie in een kom doen, saffraandraadjes, knoflook en olie toevoegen en met een staafmixer een mooie, grove pasta van maken. Aan einde nog kort de noten erbij en met de staafmixer vermalen.

Zalm met linzen (hoofdgerecht),  ingrediënten voor 2 personen

300 gram wilde zalm (geen kweek)
2 theelepels verse peterselie
2 theelepels olijfolie
1 eetlepel Sofrito
200 milliliter visbouillon (blokjes kan maar fond (potje) heeft in het algemeen meer smaak)
Linzen uit blik, uitgelekt (Bonduelle)
2 theelepels Picada
beetje zout

Bereiden

Haal het vel van de zalm (goed en vlijmscherp mes gebruiken). Snij de zalm in blokjes van 3 centimeter. Hak de peterselie fijn. Bak in een koekenpan eerst de Sofrito een minuut (halfhoog vuur). Voeg de bouillon en de linzen toe en breng het aan de kook. Voeg de Picada toe en laat het 10 minuten pruttelen. Voeg wat zout aan de zalm toe en doe ze in de pan. Keer de zalm na 1 minuut voorzichtig om. Voeg de peterselie toe en roer alles voorzichtig door elkaar.

Mooie ingrediënten, het kost even tijd maar je gasten zullen versteld staan. Echt buitengewoon smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: