We komen vrij regelmatig in Spanje. En daar verbaasden we ons in het begin over de enorme schappen met ingeblikt eten. Meters blikken tonijn, zalm, sardines, inktvis, kokkels, alikruiken, scheermessen en ansjovis. En de volgende gang meters met ingeblikte paprika’s, asperges, champignons, artisjokken enzovoorts. En dan ook nog van heel veel verschillende merken. Daar is die anderhalve meter in de Nederlandse supermarkt helemaal niets bij. Maar toch, het is er en je kunt er heelijke gerechten mee maken. Zo is een uitgelekt blikje krab heerlijk door de spaghetti met knoflookolie. Ansjovis smelt lekker weg in een aardappelschotel en een blikje tonijn door een salade is ook lekker. En dan de sardientjes, zo op een toastje met wat zeezout of op brood met tomaat. Of, zoals hier, door de hussel. Deze sardinehussel is grotendeels gebaseerd op een recept uit het kookboek ‘Vis uit blik’ van Bart van Olphen. Inmiddels verkoopt hij ook duurzaam ingeblikte vis via de supermarkt. Deze hussel hoort echt thuis in de categorie comfortfood. Lekker dik op een stuk geroosterd stokbrood. Daar wordt iedereen blij van, ook als je eigenlijk niet van vis houdt.
Ingrediënten voor 4 personen
2 blikjes sardines in olijfolie
4 kruimige aardappelen
4 eieren
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel mayonaise
4 tenen knoflook in de schil
1 eetlepel gehakte peterselie
peper en zout
stokbrood
Bereiden
Pof de knoflooktenen 20 minuten in aluminiumfolie op 180 graden in de oven. Kook de aardappelen met flink wat zout gaar en de eieren hard. Laat even afkoelen. Prak vervolgens de aardappelen, eieren, knoflook (zonder schil) en sardines fijn. Meng met de mayonaise, het citroensap en de peterselie. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met geroosterd stokbrood. Eet smakelijk!
Geef een reactie