A Picar: Cecina (gedroogd rookvlees)

16 aug

Picar is de Spaanse term voor ‘ prikken’ wat zoveel betekent als het samen delen van gerechten. In Spanje is het heel gewoon om met je gezelschap een aantal voor- en hoofdgerechten te kiezen en ze samen te delen. De gerechten worden dan gewoon in het midden van de tafel gezet. Het gaat niet zover dat je ook daadwerkelijk ‘prikt’, want krijgt gewoon een bord en bestek. Wij eten meestal op deze manier. Niet in de laatste plaats ook door de enorme hoeveelheden die geserveerd worden, dat krijg je in je eentje als voorgerecht nooit op. Plus dat je op deze manier veel smaakjes kan proberen. 

Deze zomer bestelden we voor het eerst Cecina. We hadden het tijdens onze eerdere reizen door Noord-Spanje wel op de kaart zien staan, maar wisten nooit wat het was. Afijn,  toch maar proberen. En dat was geen slechte zet. Cecina is gedroogd rookvlees, zout en zeer mals, dus niet te vergelijken met droge worstsoorten waar je stevig op moet kauwen (overigens ook erg lekker). Deze Cecina werd geserveerd met een gebakken zacht geitenkaasje. De combinatie is hemels. Heel in de verte (maar dan ook echt heel in de verte) doet het denken aan die ouderwetse hapjes van rookvlees met monchou. Maar dan met veel meer smaak. Ik heb het bij de Nederlandse slager nog niet ontdekt, maar ik ga mijn geluk beproeven bij de Hocras. Wie een ander adresje weet, graag reageren.

2 Reacties naar “A Picar: Cecina (gedroogd rookvlees)”

 1. mariska januari 30, 2014 bij 20:27 #

  Van Leeuwen Vleesch in Overveen (2 min lopen vanaf het station Overveen, naast de natuurwinkel aan de Bloemendaalseweg) verkoopt Cecina de Leon. Rund.
  Vraag of ze het extra dun willen snijden. #Goddelijk

  Like

 2. Maarten van Thiel januari 24, 2017 bij 20:27 #

  Elke goede delicatessenzaak verkoopt Bündnerfleisch / Viande des Grisons, en dat is hetzelfde. En elke betere supermarkt verkoopt Bresaola. Ook hetzelfde. Daarnaast is de Cecina uit Huesca veel interessanter. Geen rund zoals al het spul wat ik noemde, maar veulen, kalf, geit, schaap, hert, noem maar op.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: