Picar is de Spaanse term voor ‘ prikken’ wat zoveel betekent als het samen delen van gerechten. In Spanje is het heel gewoon om met je gezelschap een aantal voor- en hoofdgerechten te kiezen en ze samen te delen. De gerechten worden dan gewoon in het midden van de tafel gezet. Het gaat niet zover dat je ook daadwerkelijk ‘prikt’, want krijgt gewoon een bord en bestek. Wij eten meestal op deze manier. Niet in de laatste plaats ook door de enorme hoeveelheden die geserveerd worden, dat krijg je in je eentje als voorgerecht nooit op. Plus dat je op deze manier veel smaakjes kan proberen.
Deze zomer bestelden we voor het eerst Cecina. We hadden het tijdens onze eerdere reizen door Noord-Spanje wel op de kaart zien staan, maar wisten nooit wat het was. Afijn, toch maar proberen. En dat was geen slechte zet. Cecina is gedroogd rookvlees, zout en zeer mals, dus niet te vergelijken met droge worstsoorten waar je stevig op moet kauwen (overigens ook erg lekker). Deze Cecina werd geserveerd met een gebakken zacht geitenkaasje. De combinatie is hemels. Heel in de verte (maar dan ook echt heel in de verte) doet het denken aan die ouderwetse hapjes van rookvlees met monchou. Maar dan met veel meer smaak. Ik heb het bij de Nederlandse slager nog niet ontdekt, maar ik ga mijn geluk beproeven bij de Hocras. Wie een ander adresje weet, graag reageren.
Van Leeuwen Vleesch in Overveen (2 min lopen vanaf het station Overveen, naast de natuurwinkel aan de Bloemendaalseweg) verkoopt Cecina de Leon. Rund.
Vraag of ze het extra dun willen snijden. #Goddelijk
LikeLike
Elke goede delicatessenzaak verkoopt Bündnerfleisch / Viande des Grisons, en dat is hetzelfde. En elke betere supermarkt verkoopt Bresaola. Ook hetzelfde. Daarnaast is de Cecina uit Huesca veel interessanter. Geen rund zoals al het spul wat ik noemde, maar veulen, kalf, geit, schaap, hert, noem maar op.
LikeLike