Koken met de Tajine: Marokkaans lamspoulet

1 jul

Hele moderne keukenspullen zijn natuurlijk altijd fijn. Maar soms is het ook erg leuk om eens met ouderwetse of traditionele spullen te werken. Dus konden we niet om de Tajine heen. Ik kreeg er een voor mijn verjaardag. Je spreekt het overigens uit als Tasjien. Bijzonder is dat hij gewoon op het vuur kan worden gebruikt. Het is dan wel aan te raden een vlamverdeler te gebruiken. Anders op de grootste pit en het vuur niet te hoog.

Een tajine (Arabisch: طاجين) is een Noord-Afrikaanse aardewerken stoofpot. Een tajine bestaat uit een schaal, waaruit de bereide gerechten opgediend kunnen worden, en een relatief hoog kegelvormig deksel. Bij het koken met de tajine slaat de condens neer op het deksel en loopt weer terug in de schaal.  De meeste tajines zijn geglazuurd, maar zij kunnen ook ongeglazuurd zijn. Voordat een ongeglazuurde tajine voor de eerste keer gebruikt wordt, dient de schaal bij voorkeur 24 uur gevuld te worden met water. Hiermee kan worden voorkomen dat deze bij het eerste gebruik barst. Bij gebruik op gas is het nodig een sudderplaatje of vlamverdeler te gebruiken. Sommige tajines zijn beschilderd; deze dienen meestal ter decoratie of om het gerecht na bereiding in op te dienen. Tajines worden zowel gebruikt om groente-, vlees- als visgerechten te bereiden. (bron: Wikipedia)

Bij het uitproberen van onze nieuwe mooie tajine kozen we voor een traditioneel Marokkaans recept.  Echt een bijzonder resultaat. Je zou verwachten dat vooral de sperziebonen veel te gaar worden. Maar ze waren na 50 minuten juist prima en sappig.

Ingrediënten voor 2 personen

350 gram lamspoulet (of lamsschouder in blokjes)
1 teentje knoflook, fijngesneden
1 plukje saffraan of 1/2 theelepel safraanpoeder
1  theelepel komijn
1/2 theelepel gedroogde munt
3 cm verse gember, geraspt
2 theelepels paprikapoeder (of harissa)
3/4 blik van de beste gepelde tomaten (Baktat, toko)
400 gram sperziebonen,gehalveerd
scheutje citroensap
1/2 eetlepel basterdsuiker
10 zwarte olijven, zonder pit
zout en peper
Koriander, om te garneren

Bereiden

Maak de ongeglazuurde onderkant van de tajine goed nat. Giet een eetlepel olijf olie in de tajine en zet deze op het vuur (grote pit, lage stand of met vlamverdeler). Bak de stukken lamsvlees in de olie in de tjiane rondom bruin. Strooi de knoflook erover. Meng saffraan, komijn, gember, munt en paprikapoeder en strooi de helft van dit mengsel over het vlees. Leg de tomaten erop en strooi daarover de rest van het kruidenmengsel. Sluit de tjiane en laat het gerecht ca. 20 min. stoven. Leg dan de sperziebonen in de tjiane en strooi hier flink zout over. Schenk er 1/2 dl. water over, sluit de tjiane weer en laat het gerecht ca.   1 uur stoven tot het vlees gaar is. Voeg eventueel wat extra water toe als er teveel vocht verdampt. Voeg 10 minuten voor het einde van de stooftijd de citroensap en olijven toe. Op smaak brengen met zout en peper. Eventueel iets laten inkoken en bestrooien met koriander.

Serveren met rijst, couscous of bulgur. Eet smakelijk.

Tip: In sommige tajines is het gaatje bovenin te groot, zodat er teveel stoom ontsnapt. Zet er dan een klein schaaltje op.

Dit recept printen: Tajine Marokkaans Lamspoulet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: