Dim Sum – gestoomde Chinese tapas – met recept

3 jul


Dim Sum zijn kleine Chinese gerechten die lang geleden zijn ontstaan om het theedrinken van de keizer wat exotischer te maken. Overigens betekent Dim Sum ‘stip op het hart’ wat zou moeten verwijzen naar het effect dat de kleine gerechten op de eter zou hebben. Wij zijn fervente liefhebbers van Dim Sum en komen dan ook al jaren in ons favoriete Dim Sum restaurant Oriëntal City, Damstraat in Amsterdam.

Eén van de Dm Sum gerechten hebben we onlangs uitgeprobeerd omdat we een stoommand hadden aangeschaft. Het recept vonden we op het internet  (Marijke Geurts) en is te vinden http://www.kookjij.nl. Maar uiteraard ook hieronder.

Ingrediënten (voor 4 personen, uiteraard niet wanneer je meerdere gerechten maakt)

  • 20 Wontonvellen (verkrijgbaar in Toko, bevroren vellen maar gelijk voor meerdere malen)
  • 125 gr kipfilet
  • 125 gr krabvlees uit blik
  • 20 gr ontbijtspek fijngesneden
  • 2 el fijn gesneden peterselie
  • 2 el fijn gesneden bieslook
  • 2 tl geraspte limoenschil
  • 3 el kippenbouillon
  • 1 tl zout
  • 2 tl lichte chinese sojasaus
  • 1 tl sesamolie
  • 5 lente uitjes in stukjes van 5 cm
  • 2 el citroensap
  • 1 el fijngesneden gemberwortel
Pureer kip en krabvlees in de keukenmachine of met een staafmixer.Voeg spek, peterselie, bieslook, limoenschil, bouillon, zout, 2 tl sojasaus en sesamolie toe en laat dit even meedraaien.Verdeel het mengsel over het Wontondeeg en vouw het deeg dicht als buideltjes.Knijp de deegranden goed op elkaar.
Zet een stoommand op een pan met kokend water (bijvoorbeeld een wok, voldoende water maar uiteraard onder de onderkant van de stoofmand) en verdeel de lente ui over de bodem van de stoommand. Leg het Dim Sum gerech op de lente ui en stoom ze in 10 min gaar. Garneren met wat takjes bieslook. Geen Dim Sum zonder dipsaus. Naar voorkeur maar bijvoorbeeld sojasaus, zwartebonengembersaus of hete Japanse saus (olie met pepertjes). De meeste zijn verkrijgbaar in de toko, vraag het de eigenaar.
Dit recept printen: Dim Sum kip met krab

2 Reacties naar “Dim Sum – gestoomde Chinese tapas – met recept”

  1. jos rotteveel december 15, 2012 bij 20:27 #

    Hallo
    Kunt u mij vertellen waar u die stoommand heeft gekocht??
    bvd mvrgr george

    Like

    • eetsnob december 15, 2012 bij 20:27 #

      Wij hebben ze gekocht bij de Hocras, maar de Makro heeft ze bv ook. Toko’s hebben ze ook vaak en op het internet zijn ze ook te vinden.

      Met groet,

      Wessel

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: