Wagyu – keizerlijke koeien uit Japan

25 Jun

Onlangs mailde mijn broer Ben mij of ik een adresje wist waar je Wagyu vlees kon kopen. Dat is nog niet zo eenvoudig want dit bijzondere vlees is moeilijk verkrijgbaar. We kwamen terecht bij de slagerij van Yolanda en Fred de Leeuw (Utrechtse straat, Amsterdam) waar ik jaren mijn lunchinkopen deed. Geweldige slagerij (tikje bekakt dat wel) met heerlijke producten. Overigens zag ik dat het Wagyu vlees ook bij de Librije op de kaart staat.

Wat is Waguy vlees? Volgens Wikipedia: ‘Een Wagyu (和牛, wagyū) is een runderras, dat bekend is door het zeer exclusieve en smaakvolle rundvlees. De prijs van een kilo Wagyu-vlees kan oplopen tot zo’n € 1000. Wij betaalden 100 Euro voor een kilo wat nog steeds fors aan de prijs is. Is het rundvlees dat geld waard? Dat wilden we onderzoeken. Over het runderras wordt verteld dat de malsheid van het Wagyu-vlees mede wordt verkregen door de runderen te masseren, klassieke muziek te laten horen en bier te laten drinken.

We hebben het uiteraard gemaakt en wel als volgt. Bij onze aankoop kregen we een zakje Wagyu vet waarin het vlees (in lapjes gesneden) kort aangebraden werd. Vervolgens nog 20 minuten laten garen in de over (180 graden).  Het vet in het vlees (zie foto) is enkelvoudig onverzadigd en smelt tijdens de bereiding. Bijzonder. Ons gezelschap was het roerend met elkaar eens: het Wagy vlees is absoluut een culinaire lekkernij.

Tot slot, hieronder nog een filmpje waarin een Japanse kok het vlees op de plaat klaar maakt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: