Rode wijn risotto met entrecôte en roquefortsaus

18 aug

rode-wijn-risotto

Heftige smaken, maar wel in balans. De risotto wordt gemaakt met gedroogde porchini en rode wijn. Natuurlijk met smaakmakers als sjalot en knoflook. De entrecôte is door de slager heel dun gesneden met de machine. Daardoor is hij à la minute klaar in de grillpan en wordt het gerecht niet te machtig. De roquefortsaus wordt in balans gebracht met wat gedroogde salie en marsala, een zoete likeur.  Loopt het water je al in de mond? Je moet er even de tijd voor nemen, want een risotto duurt nu eenmaal even, maar dan is het ook echt genieten.

Ingrediënten voor 2 personen

2 entrecôtes van 1/2 cm dik
10 gram roquefort
1 eetlepel marsala
1/2 theelepel gedroogde salie
15 gram gedroogde porchini
1/2 liter rundvleesbouillon (van tablet)
1 glas rode wijn
1 klein sjalotje, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
2 tomaten, ontveld, zonder pitjes en in blokjes
olijfolie, peper en zout.

Bereiden

Week de gedroogde paddenstoelen een half uur in een dl heet water. Knijp ze daarna uit en hak ze fijn. Bewaar het weekvocht. Maak de  bouillon en voeg het weekvocht er aan toe. Houd warm op een zacht vuurtje. Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Fruit de sjalot met de knoflook in een beetje olijfolie. Bak de tomatenblokjes en de risottorijst mee tot de korrels glanzen. Blus af met de rode wijn en roer tot de wijn helemaal is opgenomen door de rijst. Voeg dan lepel voor lepel de bouillon toe, steeds totdat het vocht weer is opgenomen. Goed blijven roeren, hierdoor komt het zetmeel wat los van de rijst en wordt de risotto lekker smeuïg. Dit duurt ongeveer 18 minuten. Proef even of de rijst goed gaar is. Zet vervolgens het vuur uit en leg een dubbelgevouwen theedoek over de pan. Maak dan de entrecôte. Zet een grillpan op hoog vuur. Bestrijk het vlees met wat olijfolie en bestrooi met wat zout. Doe geen olie in de pan, want dat verbrandt. Grill het vlees in twee minuten mooi rosé. Haal het uit de pan en houdt warm onder een warmhoudlamp of een stuk aluminiumfolie (niet afsluiten want dat wordt het vlees te gaar). Zet het vuur uit, smelt de roquefort met de salie in het achtergebleven bakvet en blus af met de marsala. Serveer de entrecôtes direct met de saus en de risotto. Eventueel nog wat peper uit de molen erover. Eet smakelijk.

2 Reacties naar “Rode wijn risotto met entrecôte en roquefortsaus”

 1. Elise augustus 27, 2013 bij 20:27 #

  Heerlijk recept, dank hiervoor. Maakt het nog veel uit welke wijn je gebruikt?

  Like

  • eetsnob augustus 29, 2013 bij 20:27 #

   Dag Elise,

   Neem niet een te zware of te zoete wijn. Merlot of Cabernet is prima hiervoor. Succes!

   Eetsnob

   Verstuurd vanaf mijn iPhone Marjan Huisman 06-54781439

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: