Lindenhoff 2 – de kazen

30 okt


Zoals in de eerdere blog geschreven zullen we meerdere blogs wijden aan de Lindenhoff en dus bij deze. In de mand vol met lekkernijen die wij vorige week meenamen van deze bijzondere boerderij zaten ook een drietal kazen, te weten “Crottes de Chevre”, “Ezelspeper” en “Testun al Barolo”. De foto’s van deze kazen staan onderaan deze blog. Maar dat er heel veel en meestal onbekende kazen staan uitgestald bij de Lindenhoff maakt bovenstaande foto duidelijk. Voor iedereen die van kaas houdt is het een paradijs. En de smaken zijn zo onvoorstelbaar uiteenlopend dat je van de ene (smaak)verbazing in de andere valt. Pittig en zacht, verdronken in de sterke drank of kruidig en smeltend op de tong … het is er allemaal. En wat bijzonder is dat je ze allemaal mag proeven. Ook met een glaasje van hun eigen biologische wijnen. Misschien wordt het duidelijker waarom wij toch regelmatig de weg naar deze bijzondere boerderij weten te vinden.

Dan bovengenoemde drie kazen. Mijn favoriet is (maar dat gaat enkel over persoonlijke smaak) “Testun al Barolo”. Deze bijzondere kaas wordt gerijpt in de kelders van Valcasotto (Noord Italië, minimaal 180 dagen en 1000 meter boven zeeniveau) en is gemaakt uit de melk van ‘vrije’ geiten en koeien. De rijping vindt plaats in eiken tonnen waarin de Barolowijn eveneens is gerijpt. Sterke smaak en dus voor krachtige kaasliefhebbers.

Tweede kaas is de “Crottes de Chevre”. Hele kleine, zachte ronde geitenkaasjes die prettig en licht heel goed passen bij een glaasje vooraf. Voor liefhebbers van de bite van geitenkaas (en zeker in combinatie met de buitenkant) is dit direct een favoriet.

Tot slot, de derde kaas, de “Ezelspeper”. Eveneens een geitenkaas maar oud en pittig, in tegenstelling tot de lichte Crottes de Chevre. De kaas is gerijpt in een bad van Vieux Marc Bourgogne (denk aan grappa of cognac)en kenmerkt zich doordat het bestrooid is met bonenkruid. Mooi op zichzelf en minder geschikt als ingrediënt voor andere recepten.

5 Reacties naar “Lindenhoff 2 – de kazen”

 1. Henk de Boer Jr oktober 30, 2010 bij 20:27 #

  Je hebt kaas, kaas en kaas ….maar echte kaas komt duidelijk af van de Lindenhof ;-)

  Like

  • eetsnob oktober 30, 2010 bij 20:27 #

   Zeker … volgende keer mee? Binnenkort nog weer een nieuwe blog over kazen omdat dat een wereld van lekkernijen op zich is.

   Like

 2. Steven november 28, 2010 bij 20:27 #

  Als jullie dan toch over lekkere kazen bezig zijn..
  Een peertje van Kef! Dat is lekker. sinds enige jaren ben ik weg uit amsterdam maar dit is en van de redenen waarom ik met plezier ( en smaak) graag terug ga.

  Like

Trackbacks/Pingbacks

 1. Over kaas – de Stiltonkaas « Eetsnob - november 6, 2010

  […] heeft) en evenmin over een smeltend stukje brie. Allemaal prima kazen maar zoals in een eerdere blog omschreven is de wereld van kazen een die geen einde kent. Honderden, duizenden kaassoorten en […]

  Like

 2. Kaasplankje met Kerst « Eetsnob - december 19, 2010

  […] hebben al vaker over kazen geblogd en voor de aankomende Kerstdagen is het in ieder geval voor diegenen die zich al genoeg het hoofd […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: