Citytrip Gijon – 12 druiven klokslag 12 uur, oudejaarsnacht

16 jan


La PLaza Mayor is een prachtig plein in het hartje van Gijon, Noord Spanje. Toen wij rond oud en nieuw een week in dit mooie stadje waren neergestreken was dit plein een vaste plek om af te spreken en wel in de lange bar “El Botico Indiana” waar men ons overigens tipte voor de eerste cuinaire avond in restaurant “El Globo”. Op zoek naar een culinaire plek voor het oudjaar was ons oog gevallen op restaurant “La Galana”, een prachtig, ruim en modern restaurant, aan La Plaza Mayor. Jammer genoeg gaat deze blog niet over de lekkernijen die we daar opgediend kregen. Het eten was buitengewoon en ergerlijk slecht. Daar dus geen woord meer over omdat wij nu eenmaal schrijven over smaak, genieten, bijzondere plaatsen en bijzonder eten en vergeten wij de mislukkingen, het slechte koken of de aanfluitingen voor het verhemelte.

Maar wel bijzonder was het ritueel van de 12 druiven om 00.00 uur op oudejaarsavond. Wanneer de klok 12 maal slaat eet heel Spanje, op de maat van de klok, 12 druiven. 12 slagen 12 druiven. Die druiven noemen ze de “Uvas de Suerte” (druiven voor geluk). De traditie stamt uit het begin van de 20-ste eeuw als gevolg van een overvloedige druivenoogst en er wordt verteld dat het een prachtige marketingactie van Spaanse druivenboeren zou zijn geweest. Maar vanaf dat moment zit  heel Spanje, kort voor middernacht, naar de televisie te kijken waar traditioneel het beroemde klokkenspel op de Puerta del Sol in Madrid te zien is tot het aftellen gaat beginnen. Lukt het om 12 druiven in 12 klokslagen naar binnen te krijgen? Zeker niet, maar hilarisch is het wel.

Wij telden in Gijon af, aan La Plaza Mayor en onderstaand filmpje van dat moment vond ik net op YouTube. Wij waren daarbij, de burgemeester houdt een toespraak, honderden mensen samengepakt op het plein, gele mutsen, gele ballonnen en 12 druiven. Weer eens iets heel anders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: