Paddestoelen – herfstfeest van zwammen

4 nov

Het is weer herfst waardoor er weer meer paddestoelen te koop zijn. Nog niet zoveel en zo gemakkelijk als we zouden willen maar de tijd voor gekweekte paddestoelen maakt nu plaats voor een periode waarin wilde paddestoelen op de markt komen. Overigens is ‘Zwammen’ een betere benaming omdat ‘paddestoelen’ eigenlijk een breder begrip is waaronder bijvoorbeeld ook schimmels en de microscopisch kleine fungi vallen. We waren gisteren naar de Hocras (een grote zelfstandige horeca groothandel waarover later een speciale blog) gegaan om te kijken wat er aan paddestoelen voorhanden was. De oogst was minder dan we hadden gehoopt maar onderstaande drie soorten willen we je niet onthouden. Met drie grote foto’s om te laten zien hoe mooi zwammen zijn. Ongetwijfeld zijn deze courante zwammen ook bij je in de buurt te verkrijgen.

Op de eerste foto zie je Cantarelles grises. Buitengewoon sierlijke paddestoel die een verfijnd aroma heeft. Niet wassen maar schoonmaken met een borstel anders verliest hij veel smaak. Rauw eetbaar (peperachtige smaak). Lekker bij wild en vlees. 

De King Boleet heeft veel smaak en is van dezelfde familie als de Oesterzwam. De smaak van hoed en steel is nootachtig. Gebakken, gegrild of als onderdeel van een saus of jus. Schil boleten niet. 

Eekhoorntjesbrood (ook wel cèpes of porcini genoemd) is eigenlijk ook een boleet. Het wordt gezien als een delicatesse (in Nederland mag je deze zwam niet plukken) en is ook niet goedkoop. Bakken en als bijgerecht bij een biefstuk maar past ook goed door een salade.

TIP! Wat heel goed kan is om deze zwammen samen te gebruiken. Snij ze in stukken van gelijke grootte. Voeg knoflook en peterselie toe en roerbak ze een minuut of tien. Eventueel aan het einde een beetje (paddestoelen)fond toevoegen en licht binden. Lekker als bijgerecht maar ook op stokbrood (net uit de oven).

2 Reacties naar “Paddestoelen – herfstfeest van zwammen”

 1. Lucie Bleumer november 4, 2012 bij 20:27 #

  Nederland is niet echt een paddenstoelenland merk ik zo nu en dan. Zelf neem ik ze vaak mee uit mijn eigen bos bij ons franse huis. Velen durven ze niet te eten. Ik heb daar meerdere soorten boleten, kantarellen en overheerlijke caesaramanieten; laatste heb ik hier nog nooit gezien. Kantarellen maak ik in, boleten droog ik en de caesars eet ik meteen op, gebakken in een beetje zoute boter. De rest haal ik bij de Hocras!

  Like

  • eetsnob november 4, 2012 bij 20:27 #

   Binnenkort gaan we kijken bij de Macro daar schijnt het aanbod zwammen veel groter te zijn. Dank voor je leuke reactie!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: