Kookboeken als dagboeken

19 sep

Op de foto staat een recept uit het geweldige kookboek “Verse Vis” van de chef-kok Rick Stein. Het betreft het recept “Kabeljauw met rodewijnsaus”. Mooi en heerlijk gerecht maar daar gaat deze blog niet over. Op die pagina staat van alles bijgeschreven. Kabeljauwfilet wordt kabeljauwhaas (echte lekkerder), de saus moet licht worden aangepast, de hoeveelheid boter in het recept moet worden gehalveerd etc. Inderdaad, wij schrijven vaak in kookboeken. Dat is omdat we het er niet meer eens zijn :-), het niet klopt, we de gerechten niet altijd kunnen krijgen, we geïnspireerd door het recept er toch iets anders van maken etc.

Toen ik het onderwerp van deze blog met iemand besprak (die hetzelfde bleek te doen) vertelde zij mij dat zo nog een stap verder ging. Zij schreef in kookboeken ook op de pagina van het recept voor wie ze het wanneer had gemaakt en soms ook als er iets bijzonders was gebeurd. Bijvoorbeeld. Op de dag dat Pim Fortuyn was vermoord had ze dat geschreven in een van haar kookboeken en iedere keer wanneer ze het betreffende recept weer maakt wordt ze via eten en koken weer herinnerd aan deze zwarte dag.  Uiteraard zijn er ook veel mooie herinneringen maar het simpele feit dat je een kookboek als dagboek gebruikt is een geweldig idee en wij hebben ons voorgenomen om die gewoonte over te nemen.

2 Reacties naar “Kookboeken als dagboeken”

 1. Marjolijn september 20, 2010 bij 20:27 #

  Kijk ook eens op http://www.liefdegaatdoordemaag.nl. Een website waar mensen een gerecht bereiden dat onlosmakelijk verbonden is met herinneringen aan een dierbaar persoon.

  Like

  • eetsnob september 21, 2010 bij 20:27 #

   We hebben gekeken, zeer indrukwekkend. Bedankt voor de tip!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: