Wat zullen we eten: Coq au vin (recept)

28 Jan

Wat is lekkerder dan met dit weer de open haard aan te doen en Coq au vin te maken? Het is makkelijk en een echte klassieker. Zelfs in de Grote Larrouse Gastronomique is een recept te vinden. Gewoon tussen de Lijsters en de Poularde (jong gemest hoen). Maar Larousse maakt er wel een hele poppenkast van met vers geschilde zilveruitjes en geblancheerde spekblokjes, flamberen met cognac enzovoorts. Heerlijk natuurlijk, maar het kan ook iets eenvoudiger. Wat overigens alle recepten gemeen hebben zijn de spekjes, champignons en het bouquet garni; het bosje kruiden. Waarom het zo heet? De kruiden worden in een bosje bij elkaar gebonden, zodat je het er makkelijk weer in z’n geheel uit kunt halen. Op die manier komt de smaak wel in het gerecht, maar niet de hele kruidentuin. En dat zullen velen van u zeer prettig vinden. Voor dit recept gebruiken we een combinatie van peterselie, tijm en bladselderij. Ik zal niet zeggen dat dit een uniek recept is, want de hele wereld maakt het op z’n eigen manier. Het is een samenstelling van meerdere recepten.

Ingrediënten (voor 2 personen)

2 biologische kippenpoten
100 gram spekblokjes
6 sjalotjes, gehalveerd
2 teentjes knoflook, grof gehakt
150 gram kastanjechampignons, gehalveerd
1/2 fles redelijk stevige rode wijn (bijvoorbeeld Bordeaux of Rioja)
bouquet garni: 2 takjes bladselderij, 2 takjes tijm en 2 takjes peterselie, keukentouw om te binden
bloem om te bestuiven, olijfolie, peper en zout

Bereiden

Bestrooi de kippenpoten met peper, zout en bloem. Bak de spekjes in een beetje olijfolie knapperig. haal ze uit de pan. Bak de kippenpoten om en om bruin aan in het bakvet. Haal uit de pan. Fruit de sjalotjes, champignons en knoflook  2 minuten. Blus af met de wijn en schraap de bodem goed los. Laat de wijn aan de kook komen en doe dan de spekjes en de kippenpoten er weer bij. Voeg het bouquet garni erbij, doe het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat ongeveer 1 1/2 uur sudderen. Af en toe de poten omkeren en niet vergeten de rest van de wijn lekker op te drinken. Haal het bouquet garni uit de pan en gooi het weg. Haal de poten uit de pan en houd warm in folie. Laat de saus iets inkoken en bind het met bloem, allesbinder of monteer hem af met koude klontjes boter. Op smaak brengen met peper en zout. Serveer de kippenpoot met flink wat saus en met rijst of Franse frietjes. Lekker met een van deze bijgerechten. Open haardje aan, goed gesprek, nog een flesje wijn misschien? En in de zomer? Vervang de rode door witte wijn en serveer met een frisse salade. Eet smakelijk.

Dit recept printen: Coq au vin

Advertenties

3 Reacties to “Wat zullen we eten: Coq au vin (recept)”

  1. Gerard van der Leeuw januari 15, 2013 bij 20:27 #

    het is en bijft lekker, maar waarom toch altijd die kippepoten….. coq au vin is met een haantje, veel lekkerder, minder vet en bovendien heel wat minder kans op plofkip en ongezonde geneesmiddelen in het vlees. Die Fransen zijn echt niet gek.

    Like

  2. Gerard van der Leeuw januari 15, 2013 bij 20:27 #

    En, o ja, het blancheren van het spek -even koken in water- is alles behalve gecompliceerd en maakt het spek minder zout. Da’s alles.

    Like

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets die vermelden Wat zullen we eten: Coq au vin (recept) « Eetsnob -- Topsy.com - januari 28, 2011

    […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door marjan huisman en etenbloggers, Eetsnob. Eetsnob heeft gezegd: Wat zullen we eten: Coq au vin (recept): http://wp.me/p11aQL-hc […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: