Ferran Adriá – de beste kok van de wereld

6 nov

 Zijn er restaurants die we nog nooit hebben bezocht maar onze spreekwoordelijke linkerhand voor over zouden hebben om daar, als was het maar 1 keer, te mogen eten? Zeker, in de top drie prijken 1) The Fat Duck (40 kilometer van Londen), 2) Noma (Kopenhagen) en 3) El Bulli (Rosas, Spanje). Hoewel de eerste met een potlood in onze agenda staat (niet helemaal zeker maar voorjaar 2012), de tweede nog even op de long list staat is het bezoeken van de derde inmiddels onmogelijk want begin augustus van dit jaar sloot El Bulli definitief de deuren. Jammer!

El Bulli werd opgericht door Spaans-Catelaanse kok Ferran Adriá in 1964.  Ferran Adriá werd in 2009 uitgeroepen tot de beste kok ter wereld en zijn restaurant had de eer om in 2006 The Fat Duck van de eerste plaats te stoten op de wereldranglijst. El Bulli had drie Michelinsterren. Koks zoals Ferran Adriá zijn zowel meesterchefs als halve alchemisten en experimenteren om voortdurend te vernieuwen. Hij behoort tot de levende legendes en zijn populariteit (en van het restaurant) was zo groot dat jaarlijks 2 miljoen mensen probeerden te reserveren en er daadwerkelijk plaats was voor 8 duizend. De gelukkigen die het ooit is gelukt om in El Bulli te eten betaalden daarvoor 200 Euro exclusief de drankjes maar kregen daarvoor dan wel 28 tot 32 verschillende gerechten. Daaronder als voorbeeld:

– een soort zoethout gedrenkt in mojito en caipirinha
– denneboomtakjes met cocktail van yoghurt en tequila
– oesterblad met azijndruppels
– luchtbevroren parmezaanse kaas met muesli

Bijna cult dus. Maar hoe lekker het – inmiddels – ook was, wij zullen de gerechten niet meer proeven. Er is net wel een boek uitgekomen “Thuis koken met Ferran Adriá” waarin 31 menu’s zijn opgetekend die hij en zijn crew zelf aten. Gisteren hebben wij daarvan het gerecht “Eend met chimichurri” gemaakt en …. werkelijk heerlijk (en uiteraard binnenkort ook in onze blog te vinden). Boek is een aanrader, samen met het boek “Een dag bij El Bulli” (500 pagina’s met veel foto’s).

Hieronder de trailer van de onlangs uitgekomen film over de master.

2 Reacties naar “Ferran Adriá – de beste kok van de wereld”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Eend met chimichurri – recept van Ferran Adriá « Eetsnob - november 13, 2011

    […] beloofd in de blog over meesterkok Ferran Adriá het recept (met foto’s, om van te watertanden) “Eend met […]

    Like

  2. Dorade In Japanse stijl – recept van Ferran Adriá « Eetsnob - november 20, 2011

    […] konden het niet laten en hebben nog een recept van Ferran Adrià gemaakt (zie ook Eend met Chimichurri) en wel “Dorade in Japanse Stijl”. Het is één […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: