Zuurkool – maar dan lekker (met rookworst van de Hema)

19 feb

Er zijn gerechten uit een ver verleden die wij graag als herinnering houden maar niet meer maken of eten. Meestal is dat het klassieke, boerse, Nederlandse eten. Op zich niets mis mee en uiteraard zijn er veel mensen die aan de Hollandse pot dagelijks veel plezier beleven. Maar wij zijn nu eenmaal altijd op zoek naar nieuwe smaken. Zuurkool is niet iets wat spontaan bij ons opkomt en wordt meer geassocieerd met een ver verleden. Tot we al bladerend in één van onze favoriete kooktijdschriften “Delicious” op het recept “Zuurkool met krabbetjes, peper en appelstroop” stuitten. Leek een mooie uitdaging en inderdaad, met wat aanpassingen, leverde het een nieuwe, heerlijke variant van zuurkool met worst op. Aanrader.

Ingrediënten voor 4 personen

3 stevige eetlepels appelstroop
20 zwarte peperkorrels, gekneusd in de vijzel
5 jeneverbessen, gekneusd in de vijzel
300 gram uien (in ringen)
500 gram (gewone) zuurkool
100 gram (biologische) spekreepjes
2 blaadjes laurier
300 ml witte wijn (aangeraden werd een kruidige wijn, bv. Gewurztraminer)
2 kruidnagels (vervangt de noodzaak tot kruidige wijn)
2 rookworsten (Hema)

Bereiden

Neem een stevige pan waarin het gerecht lang kan stoven. Zet de pan op half laag vuur en verwarm de appelstroop met de geneusde peperkorrels en jeneverbessen. Voeg de zuurkool toe (met vocht) en roer deze samen met de uiten door het mengsel. Voeg de twee laurierblaadjes en de kruidnagelen toe. Bak kort de spekreepjes aan en voeg ze toe. Voegde wijn toe en breng het geheel aan de kook en laat het 2 uur sudderen. Af en toe even roeren en let op dat er voldoende vocht overblijft. Haal de rookworsten uit de verpakking en leg deze het laatste  kwartier op de zuurkool. Natuurlijk hadden we kunnen kiezen voor een biologische rookworst maar tja, daar speelde het verleden weer op. Hema rookworst is een oude en heerlijke smaak waaraan wij de voorkeur gaven. Wij roosterden er landbrood bij, lekker (meestal) Frans brood met knapperige korst.

Dit recept printen: Gemarineerde zuurkool

Eén reactie naar “Zuurkool – maar dan lekker (met rookworst van de Hema)”

  1. Pien februari 20, 2012 bij 20:27 #

    Mmm! Dit lijkt me echt superlekker! Ik ga het zeker een keer maken! En snel, want de lente komt eraan! :)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: