La Perle des Dieux: sardientjes uit het blikje, zo op je brood

22 feb

Of we overtuigd wilden worden dat deze sardientjes echt de lekkerste ter wereld zijn. Nou, stuur maar op. En zo kregen we weer een leuk pakketje thuisbezorgd. We eten wel vaker sardientjes, maar dan vers, liefst van de gril. Hierover schreven we al eerder. Maar voor sardientjes uit blik moet ik wel heel ver terug in de tijd. Goede herinneringen overigens. Heel af en toe maakte mijn moeder van zo’n blikje een heerlijk broodbeleg. Volgens mij roerde ze de sardientjes fijn met wat mayonaise en peper en zout.
Ik zie de blikjes overigens wel in de supermarkt, maar ben nooit in de verleiding gekomen ze te kopen. Om de vergelijking te maken met het blikje dat ons werd toegestuurd, kocht ik het deze keer wel, voor €1,39. Ze moesten het opnemen met de sardientje van La Perle des Dieux, van €5,90. Door de afzender als volgt omschreven:

Op de vijfde dag schiep God de vissen en de vogels en op de zevende dag rustte hij. Maar op de achtste dag bleek dat hij iets was vergeten: de sardien. Hij plengde een traan die neerkwam in zijn net gecreëerde oceaan: La Perle des Dieux was geboren, de Parel van de Goden. Er zijn ook andere versies van de ontstaansgeschiedenis, maar wat rechtovereind blijft is dat de sardines van La Perle des Dieux goddelijk zijn.

We kwamen de parels op het spoor in Parijs. Tijdens een late zomeravond liepen we rond in Montparnasse en belandden bij een klein restaurant, ‘Au Vin des Rues’. Daar, op het kleinste terras van de stad, aten we voor het eerst La Perle: geserveerd op een houten plank, in hun eigen blikje, met niets daarbij dan bruin boerenbrood en gezouten boter. We waren er stil van. Probeer het thuis, voor uzelf of met gasten, en u begrijpt wat we bedoelen.

We kochten tevens landbrood en gezouten boter en maakten er een heuse proeverij van. Eerlijk is eerlijk, het verschil was enorm. Die uit de supermarkt waren droog en hadden teveel een oliesmaak (ik begrijp wel waarom mijn moeder er mayonaise doorheen deed). De sardientjes van La Perle des Dieux smaakten echt naar vis, lekker zit, mals, nog een beetje rosé van binnen. Echt een bijzondere smaak en door het zo uit het blikje te serveren ook echt leuk voor het oog. De lekkerste ter wereld? Geen idee, maar wel de lekkerste die ik tot nu toe heb geproefd.

Maar waar koop je deze lekkernij? Je kunt ze bestellen via facebook: 5 blikjes voor €25. In Frankrijk vind je ze in vele delicatessenwinkels of, als je toch gaat deze zomer, in 27 rue du temple 17000 La Rochelle

Je kunt in Gastromania (1) nog veel meer lezen over de sardientjes. Het was een fijne ervaring en een eer ze te mogen testen. Bedankt!

4 Reacties to “La Perle des Dieux: sardientjes uit het blikje, zo op je brood”

  1. Caspar februari 23, 2012 bij 20:27 #

    Wat een leuk stukje!

    Hartelijke groeten
    Caspar

    Like

  2. Nell Nijssen februari 24, 2012 bij 20:27 #

    Nou, dat moeten we dan maar eens rap gaan bestellen. Ik krijg er honger van …

    Like

  3. Eelco Huisinga februari 3, 2013 bij 20:27 #

    Hoi Eetsnob,

    Alle producten van La Perle des Dieux worden sinds 1 september 2012.verkocht bij “De Franse Winkel”in Gorinchem,( Tinnegietersteeg 10 4201 ED, tel. 0638778923) tegen redelijke prijzen.
    Sardientjes, maquereaux, 3 soorten vissoep, van alles.
    Hiernaast verkoopt De Franse Winkel een ruim assortiment puur Franse producten.

    Met vriendelijke groeten

    Eelco Huisinga

    Like

  4. eetsnob februari 4, 2013 bij 20:27 #

    Dag Eelco,

    Heb je ook een webstie? Dan kunnen we een link toevoegen.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.