Een paar dagen geleden kregen we dit stuk Parmezaanse kaas cadeau. Parmezaan is een overbekende Italiaans kaas (officiële naam: Parmigiano Reggiano). Het bijzondere van deze kaas is dat hij ‘gered’ is door twee Nederlandse mannen die erachter kwamen dat 10% van de jaarlijkse productie Parmezaan (608.000 kazen) verloren dreigde te gaan. Op 20 mei en 29 mei van dit jaar werd de streek Bologna in Italië getroffen door twee aardbevingen. 44 kaasfabrieken raakten daardoor beschadigd. De ruim 600.000 kazen die eveneens beschadigd werden mochten (qua keurmerk) niet meer worden verkocht. De twee Nederlanders die dit hoorden besloten de stichting “Red een Kaas” op te richten en kochten 12.000 kilo kaas . Het geld wat hiermee wordt verdiend komt ten goede aan de gedupeerde kaasboeren. Via het internet werd een actie gelanceerd (site en Facebook, zie ook voor recepten) waar mensen konden intekenen voor een kilo Parmezaanse kaas. Enigszins beschadigd maar niet minder lekker! De 12.000 kilo waren in een mum van tijd verkocht en een tweede Red Een Kaas Event schijnt in aantocht te zijn.
Vergeet vooral niet om op Facebook te gaan kijken. Word je vrolijk van!
Geef een reactie