Wildragout met paddenstoelen (vol-au-vent)

20 jan

ragout 1Terwijl deze blog wordt geschreven is het ijskoud buiten, ligt er sneeuw en bindt menigeen vandaag de schaatsen onder. Op zo’n dag denk je aan stoofschotels, warme soep, chocolademelk en …. ragout.

Wij maakten onlangs Hertragout. De kou houdt nog wel even aan en dat maakt dit een prachtige en smakelijke dis voor de korte dagen in het jaar. Ragout is een gerecht (of onderdeel van) dat zeer regelmatig gegeten wordt. Los van de wildvariant in dit recept kennen we het bijvoorbeeld ook van gevulde pasteitjes of in een kroket of bitterbal.

Ingrediënten (2 personen)

3 a 4 ons poulet van hert
25 gram boter
50 gram spekblokjes
3 uien
beetje venkelzaad
1 flesje donker bier ((wij gebruikten Kasteelbier)
1/2 steranijs
bosje tijm
1 blaadje laurier
1 eetlepel basterdsuiker
1 stevige winterwortel

25 gram boter
25 gram bloem
vlees/wild bouillon
beetje Worcestershiresauce   bakje paddenstoelen
1 eetlepel olie
50 ml room
peterselie

Bereiden

Bak de spekjes in de boter kort tot ze krokant zijn. Ui en venkelzaad toevoegen en bakken. Op half vuur zodat de uien mooi zachtbruin worden. Bak op hoog vuur (roeren) tegelijkertijd in tweede pan de poulet van hert (met zout en wat peper). Beiden kort, minuut of 5. Doe de uien etc. bij het vlees en voeg het bier, de halve steranijs, tijm, laurier en de basterdsuiker toe. Geheel aan de kook brengen en 2,5 uur laten pruttelen op heel laag vuur. Laatste half uur winterwortel (in stevige stukken) toevoegen.

Maak de paddenstoelen schoon en snij ze in stukken (niet te klein, dan houden ze ‘bite’) en bak ze kort zodat ze niet droog worden. Meng de boter (klein stukjes) met de bloem tot deeg en voeg het in kleine hoeveelheden, al roerend, aan de stoof toe. Voeg naar smaak nog wat bouillon en een paar druppels Worcestershiresauce toe. Doe vervolgens de paddenstoelen erbij en laat het geheel nog een kwartier heel zacht garen. Af en toe roeren. Tot slot wat room en peterselie naar smaak toevoegen. Lekker met brood.

ragout 2

(vrij naar een recept uit Delicious)

Eén reactie naar “Wildragout met paddenstoelen (vol-au-vent)”

  1. Gerda Zwolman januari 24, 2013 bij 20:27 #

    MMMMMM lekker!!!!! Op 20 jan. 2013, om 11:08 heeft Eetsnob het volgende geschreven:

    > >

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: