Gastblog: De Piloersemaborg in Den Ham (Groningen)

3 Nov
Piloersemaborg6-560x235Eten bij Chefkok Dick Soek (foto: RTV Noord)
 
  • Gefrituurde courgette met muntolie
  • Gefermenteerd wortselsap met wei, gember, duindoornbes en marjolein
  • Rode biet gemarineerd in vlierbloesemwijn met verse geitenwrongel,en vlierbessen
 
Chefkok Dick Soek is begin 2012, net buiten de stad Groningen, begonnen met een nieuw bedrijf. In een eeuwenoude borgboerderij kun je vergaderen, overnachten op B&B-basis en uitmuntend eten. Dick Soek had een Michelin-ster in het Schathoes in Leens maar koos in Den Ham voor een nieuw concept: je kunt kiezen uit 4 (€ 50,-) of 6 gangen (€ 90,-) excl. amuses en tussengerechten. Bij deze prijs inbegrepen is het aperitief, alle wijnen en de koffie. Je eet dus ‘wat de pot schaft’ maar natuurlijk past hij aan indien de gast dat wenst. Dit concept heeft hem zijn ster gekost want geen menukaart en wijnkaart is ‘not done’ in sterrenregionen.
 
  • Krachtige bouillon van herfstbladeren, maggiplant en wilde paddenstoelen op aardappelkruim, gestoofde cantharel en rauw eekhoorntjesbrood
  • Wilde eend gerookt op hooi met mosterdzaad, knolselderij, spelt en een jus van de eend met peer
  • 2,5 jr. oude Friese nagelkaas uit Tijnje met bloemkool, hazelnoot en een aardappelbroodje
Wat gebleven is bij deze ‘Held van de Smaak’ is zijn liefde voor seizoensgebonden producten uit de directe omgeving. Je wordt hartelijk ontvangen en deels bediend door de chef zelf en een avond lang word je betoverd met prachtige smaken: puur, eerlijk en geen onnodige opsmuk. Een bouillon die naar verse herfstbos ruikt en smaakt bijvoorbeeld! Of de wonderbaarlijke maar prachtige combinatie van Friese nagelkaas met bloemkool! Soek loopt ontspannen rond en geeft liefdevol toelichting.
 
  • Roomijs van oost-indische kers
  • Bramen met bramensorbet, granité van verveine, mousse van dropplant, briochebrood en verse kruiden
  • Madeleine met pompoen en mokkacreme en een grote truffel met bietenvulling
Al met al een hele mooie reden om naar het noorden te trekken, zeker als je de ochtend erna nog tijd hebt om bijv. het Groningen Museum te bezoeken! Zou er dan echt niets boven Groningen gaan?
 
 
 
Met dank aan gastblogger Bart Nelissen
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: