Black Pudding: Bloedworst bij het ontbijt

17 nov

bloedworstTja, je moet er van houden. En dat doe ik dan toevallig. Bloedworst. Wie denkt dat het een typisch ouderwets Nederlands product is heeft het mis. En bijna alle landen wordt bij de slacht van de restproducten bloedworst gemaakt. In Spanje heet het Morcilla, in Frankrijk Boudin Noir, in Italie Sanguinaccio Insaccato. En zelfs in Azie wordt bloedworst gemaakt. In Korea noemen ze het Sundae. Je ziet het steeds vaker weer op het menu. In het kader van duurzaamheid is het bijna weer hip; niets weggooien, alles gebruiken. Zo zag ik van de week bij De Wereld Draait Door een item met Chefkok Robert Kranenborg over het bereiden van Haggig; gevulde maag. Ook daarin wordt bloed gebruikt voor de binding. Prachtig om te zien.

De bloedworst op de foto is Black Pudding uit Ierland. Het is daar een traditioneel onderdeel van het ontbijt. Ik heb het me goed laten smaken. Wat er eigelijk in zit? Reuzel (vet), spek, bloed, kruiden en granen. Echt gezond zal het niet zijn, maar wel lekker. Hieronder een filmpje over hoe je bloedworst maakt, in dit geval de Franse Boudin Noir.

Eén reactie naar “Black Pudding: Bloedworst bij het ontbijt”

  1. Lucie november 17, 2013 bij 20:27 #

    Bloedworst van de slager in de Hilversumse Meent, jammie. Dat op tv zag er behoorlijk goor uit, was m.i. onvoldoende gegaard.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: