Cambodjaanse kabeljauw met gember – recept

14 jul

Tientallen kookboeken, stapels tijdschriften en natuurlijk het internet zijn voor ons de dagelijkse inspiratiebron om iets culinairs uit te zoeken. Maar er is ook een map waarin we door de jaren heen vaste toprecepten verzamelen. Eén map met een honderdtal recepten. Vaak vergeten we om van die oude recepten nog eens iets opnieuw te maken maar gisteren was het weer zover. We maakten “Cambodjaanse kabeljauw met gember” (AH 2002).

Eenvoudig recept maar met een verbluffend goede smaak.

Ingrediënten (4 personen)

1 citroen
2 cm gemberwortel
2 teentjes knoflook
1 eetlepel sesamzaad
2 eetlepels olie
2 eetlepel Japanse sojasaus
1 eetlepel sesamolie
1 eetlepel Thaise vissaus
4 kabeljauwhaasjes (100 – 150 gram)

Bereiden
Oven voorverwarmen op 220 graden Celsius. Citroen halveren, uitpersen en in een kleine kom doen. Gemberwortel schillen en in kleine luciferdunne reepjes snijden. Meng de gember met de citroen. Knoflook pellen en in een droge koekenpan de sesamzaadjes zacht roosteren tot ze net verkleurd zijn. Op schotel laten afkoelen.

In de koekenpan olie verhitten, de knoflook erboven uitpersen en 1 minuut zachtjes bakken (dus niet bruin laten worden). Knoflookolie over de gemberreepjes gieten. Sojasaus, sesamolie en vissaus toevoegen en mengen. Klein scheutje gembersiroop toevoegen. Wees niet te zuinig met de hoeveelheid saus.

4 aluminiumvellen (20 x 30 cm) klaarleggen met daarop kabeljauwhaasjes (niet kopen bij de supermarkt maar vishandel, wereld van verschil). De saus verdelen en de aluminiumvellen tot goed gesloten (!) pakketjes dichtvouwen. Circa 15 minuten op bakplaat o.i.d. in het midden van de oven gaar laten worden.

Serveren met een simpele maar smaakvolle rijst. Pandanrijst koken en daaraan toevoegen 1 kleine gesneden rode peper (naar smaak) en fijngehakte cashewnoten. Een klein scheutje vissaus geeft een extra verdieping aan de rijst. Handvol gehakte koriander toevoegen. Sesamzaadjes over de kabeljauwhaasjes strooien.

Dit recept printen: Cambodjaans vispakketje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: