Pimientos rellenos: gevulde paprika’s uit het Groene Spanje

15 jul

Oh, ze zijn zo lekker. Gevulde paprika’s uit Noord-Spanje. Je vindt ze op bijna elke menukaart in Baskenland, Cantabrië en Asturias. Het zijn niet de paprika’s die wij kennen in Nederland. En zelfs niet de geroosterde paprika’s uit pot, die zijn te dik. Nee, dit zijn zeer verfijnde ontwelde paprika’s uit blik. Dus, veel smaak en stevig genoeg om te vullen, al kun je ze niet rechtop zetten. Je legt ze in een stervorm in een Spaanse aardewerken ovenschaal. Dus als je de langwerpige blikjes ergens in een supermarkt ontdekt: neem er een paar mee. Let wel op dat je de goede pakt: enteros (heel) of para rellenar (om te vullen). Voor vier personen heb je twee blikjes nodig. Een om te vullen en 1 voor de saus. Je kunt ze vullen met van alles. Op de menukaart zie je de twee meest gebruikelijke: de bacalao (bakkeljauw of klipvis) of de carne (met gehakt)

Ingrediënten voor 4 personen

twee blikjes pimientos
1 ui, gesnipperd
400 gram rundergehakt
1 bakje spekreepjes
2 teentjes knoflook, fijngehakt
3 wortels, fijngesneden
2 stengels bleekselderij, fijngesneden
theelepel salie
pak gezeefde tomaten
1/2 fles rode wijn
150 ml room of sojaroom
klontje suiker
scheutje citroensap
1/2 theelepel bouillonpoeder

Bereiden

Maak eerste de saus. Dat kan je ook een dag van tevoren doen, hij moet namelijk afkoelen voordat je de paprika’s kunt vullen. En de smaken trekken er dan lekker in. Neem een braadpan met dikke boden. Bak langzaam de spekjes tot ze beginnen te smelten. Doe de ui erbij en zweet ze 5 minuten, ze mogen niet bruin worden. Knoflook, wortel en bleekselderij erbij en 5 minuten meefruiten. Het gehakt er doorheen rullen. Rode wijn erbij en even flink aan de kook brengen zodat de meeste alcohol verdampt. Vuur weer laag en de gezeefde tomaten erbij en de salie. 40 minuten zachtjes laten pruttelen. Op smaak brengen met citroensap en een suikerklontje. Saus laten afkoelen totdat je er je handen niet meer aan kunt branden. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie. Vul de paprika’s uit 1 blikje met de gehaktsaus (als je wat overhoudt: heerlijk bij spaghetti). De paprika’s uit het andere blikje pureren. Puree met de room verwarmen in een steelpan en de bouillonpoeder toevoegen. Het moet een dikke saus blijven, maar als hij te dik of te zout is een beetje water toevoegen.

Giet de saus over de gevulde paprika’s en zet 25 minuten in de oven. Zet het rooster niet te hoog.
Lekker met stokbrood en een ensalada mixta.

Dit recept printen: Pimientos rellenos – gevulde paprika’s

Eén reactie naar “Pimientos rellenos: gevulde paprika’s uit het Groene Spanje”

  1. raymondkoning juli 15, 2011 bij 20:27 #

    Mjam. Dat ziet er best lekker uit. Over een paar dagen vliegen we naar de Spaanse zon, naar Tenerife. Eens kijken of we dit gerecht ergens spotten!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: