Tonijn met sesamzaad – recept

23 okt

Volgens Wikipedia is tonijn een verzamelnaam voor enkele soorten oceaanvissen uit de familie der makrelen (Scombridae). Volgens DeDikkeVanDam is tonijn een zwaar gespierde vis met een ideale torpedovorm voor hoge snelheden. Volgens de Grote Larousse is tonijn een rijke bron van eiwitten, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen A,B en D.

Voor ons is tonijn een van de vissoorten waar we veel mee koken. De tonijn heeft een prettige ‘bite’ omdat de vezels van deze vis allemaal dezelfde kant op staan, is daardoor lekker stevig maar toch mals.

Toen we deze zomer een Spaans restaurant inschoven en daar de plaatselijke tonijn bestelden werden we aangenaam verrast. Het bleek een eenvoudige maar heerlijk manier om tonijn te bereiden te zijn. Uiteraard hebben we die zelf uitgeprobeerd. Mooi eten en snel en makkelijk te maken.

Ingrediënten (2 personen)

2 stukjes tonijn van 1 ons
geroosterd sesamzaad
kikkoman soja
arachide olie

Bereiden

Bak in een  droge koekenpan de sesamzaad zachtjes en kort en zorg ervoor dat ze niet aanbranden. Laat ze even afkoelen op een bord. Smeer de stukken tonijn in met een mooie arachide olie. Strooi vervolgens sesamzaad over de tonijn totdat deze rondom goed bedekt is. Bak de tonijn vervolgens 3 minuten aan beide kanten op een middelhoog vuur. Let erop dat het niet te hard gaat maar zorg wel voor voldoende hitte om de buitenkant van een mooie sesamzaadkorst te voorzien en van binnen goed te garen. Korter bakken kan natuurlijk ook en hangt af van je eigen voorkeur voor rauwe of minder rauwe vis. Serveren met schaaltje kikkomansoja.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: