Koken met NRC – Janneke Vreugdenhil

6 feb

Het internet speelt inmiddels een cruciale rol in ons leven en daarbij is de laatste jaren video steeds belangrijker geworden. Hoewel weinigen het beseffen is YouTube in februari 2005 gelanceerd en daarmee bestaat het videoplatform ‘pas’ 6 jaar. Wat een enorme omwenteling heeft alleen dit videoplatform al met zich meegebracht.

Ook voor mensen zoals wij die veel tijd steken in het opdoen van kennis over en ervaring met eten, restaurants, koken, recepten etc. Uiteraard zijn er op het internet ook veel video’s te vinden die met eten te maken hebben. Een mooi voorbeeld is nrc.tv, een videoblog van de culinair recensente Janneke Vreugdenhil. Zij heeft de afgelopen drie jaar 112 afleveringen van rond de 10 minuten gemaakt waarin ze (netjes gefilmd, beetje the old way) zeer uiteenlopende gerechten bereidt. Een kok, een echte kok. Bovendien staan sinds kort ook de recepten bij de video’s waardoor het een online videokookboek wordt. Geweldig!

Een van onze eerste blogs ging over Carluccio, de Italiaanse meester die een prachtig recept, genaamd “Fegato all Veneziano” (kalfslever met uien) heeft beschreven in een van zijn kookboeken. In onderstaande aflevering van Janneke Vreugdenhil komt de maestro himself bij haar langs en maakt het recept klaar. Prachtig om de oude en charmante Carluccio aan het werk te zien. Een interessant moment is wanneer hij het verschil uitlegt tussen ‘een kok’ en een ‘chef’. Volgens Carluccio wordt de laatste opgeleid en gaat vervolgens al oefenend de praktijk in. De kok echter is iemand die van koken en van eten houdt. Carluccio vindt zichzelf een kok en geen chef. Janneke Vreugdenhil vraagt hem uiteraard wie beter kookt, de kok of de chef. En daar is het antwoord klip en klaar …. de kok. Veel plezier met deze aflevering “Fegato all Veneziano”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: