Tonijnpilaf – een recept met volle smaken

26 mei

Pilaf is van oorsprong een rijstgerecht uit het Midden-Oosten en wordt meestal in olie of boter en vervolgens in bouillon gegaard en daar verrijkt met groenten, vlees of vis. Een allegaartje zou je kunnen zeggen en er bestaan dan ook vele pilafrecepten met uiteenlopende ingrediënten. Gemeenschappelijk hebben ze allemaal dat de pilaf garant staat voor een mooie maar met name zeer smaakvolle maaltijd. Wij maken regelmatig onze tonijnpilaf (deels ooit gebaseerd op een recept uit Delicious) en het is een recept gebleken dat eigenlijk nooit verveeld.

Ingrediënten (voor twee personen)

Olie, 1 eetlepel (olijf- of zonnebloemolie)
1 kleine ui, fijn gesneden
1 teentje knoflook – geperst –
1/2 theelepel kurkuma
1/2 eetlepel zachte currypasta (bijvoorbeeld gele currypasta)
3 limoenblaadjes (vers of gedroogd)
350 cl groentenbouillon
scheutje citroensap
handvol boontjes (2 tot 3 minuten lang van te voren koken)
150 gram basmatirijst
blikje tonijn in water (uitlekgewicht 130 gram)
rood pepertje naar smaak, fijn gesneden

Bereiden

Neem een grote koekenpan, verhit de olie en bak de ui en de knoflook op laag vuur (niet bruin laten worden). Currypasta en kurkuma kort meebakken. Limoenblaadjes en rijst toevoegen en goed roerend verhitten. Bouillon erbij met scheutje citroensap. Aan de kook brengen en 10 minuten (afgedekt met deksel) zacht laten koken. De laatste twee minuten de boontjes laten meekoken. Kijk tijdig of het vocht verdampt is anders op tijd eerder de deksel verwijderen. Daarna een minuut of 5 (afgedekt) laten staan. Voeg vervolgens de tonijn toe en schep deze voorzichtig door de rijst.

Tip

De pilaf is lekker met (mango)chutney. Deze is in een potje verkrijgbaar bij sommige supermarkten maar zeker bij de toko. Echt lekker maak je hem als volgt. Snij een halve mango in kleine stukjes en breng hem aan de kook (10 minuten, mango net onder water). Voeg een eetlepel mangochutney en een scheutje citroensap toe. Roer het geheel goed door elkaar en laat het afkoelen.

Dit recept printen: Tonijnpilaf met mangochutney

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: