Chocolademousse – zoektocht naar een recept

2 nov

Drie verschillende adresjes heb ik als het gaat om chocolademousse. 1) Restaurant “El Horru”, Villaviciosa, Noord Spanje. 2) Restaurant “Lohspeicher”, Cochum, Duitsland. 3) Restaurant “De Kansel”, Leuven, België. Chocolade behoort tot mijn meest favoriete smaken en het kost dan ook de nodige moeite om deze calorieënbom te laten staan. Dat geldt niet voor chocolademousse wanneer deze bij een bezoek aan een restaurant op het menu staat. Al was het maar om de smaak te kunnen vergelijken met eerdere hemelse verrassingen. Bij El Horru is het eigenlijk begonnen en overkwam mij dat dramatische moment waarin ik bij iedere volgende lepel mousse mijn ogen sloot van verrukking. Bij Lohspeicher was dat idem. Overigens een restaurant waarvoor we graag omrijden omdat de keuken werkelijk bijzonder is en waar ook het experiment niet geschuwd wordt (bijvoorbeeld foie gras met chocolade). En enkele weken geleden werd ook een voortreffelijke mousse opgediend bij het restaurant De Kansel, waar je vrijwel de hele dag kan eten.

Uiteraard gaat het in alle gevallen over huis gemaakte chocolademousse. Simpel gerecht maar wat leidt tot wisselende resultaten. Sommige mensen zweren bij een slokje sinaasappellikeur terwijl anderen suiker inwisselen voor poedersuiker. Weer anderen kiezen voor witte basterdsuiker, of voegen een eetlepeltje boter toe. Volgens mij zit de kwaliteit van de mous daar niet in. Natuurlijk moet je voorzichtig spatelen om het opgeklopte eiwit met de gesmolten chocolade met eigeel en likeur te mengen. Dat houdt de mousse luchtig en is randvoorwaardelijk voor de chocolademousse. Ik heb gisteren voor het eerst zelf een mousse gemaakt (mede geïnspireerd door onderstaand filmpje). Lekker … maar niet onvergetelijk. Dus ga ik verder op zoek naar datgene wat die chocolademousse in Spanje, Duitsland en België zo hemels maakt. Voorlopig gok ik op de (top)kwaliteit chocolade. Wordt vervolgd.

Eén reactie naar “Chocolademousse – zoektocht naar een recept”

  1. Valentijn december 24, 2013 bij 20:27 #

    De lekkerste chocolademousse maak je zelf met echte gallets van Valhrona chocolade. Of eigenlijk mijn vrouw moet ik zeggen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: