Makreel met tijm, rode peper en sherry – escabeche

4 dec

Koken, eten, recepten ….eindeloos kunnen we er mee variëren. Makreel, één van de lekkerste vissen die er bestaan, kan gelukkig op vele manieren worden gemaakt. Vandaag is het tijd voor ‘escabeche’. Escabeche is eigenlijk het bakken of pocheren van een vis om deze daarna in zuur te marineren. Twaalf tot vierentwintig uur. Meestal wordt de marinade met azijn gemaakt maar ook sherry en citrusvruchten (of een combinatie) zijn er heel geschikt voor. Escabeche komt voornamelijk in Spanje en Portugal voor maar is onder andere ook bekend van de Panamese, Puerto Ricaanse en Mexicaanse keuken. Het recept wordt meestal gemaakt met kleine vissen waarvan de kop is afgehakt. In het Spaans betekent escabeche – vrij vertaald – ‘sin cabeza’ oftewel ‘zonder hoofd’.

Het voordeel van escabeche is dat je het de dag van te voren moet maken en met de uren steeds steeds lekkerder wordt. Dat deel van je diner is alvast klaar en neem van ons maar aan dat je gasten deze vis heerlijk vinden.

Ingrediënten voor 2 personen

Twee makreelfilets
1 teentje knoflook
2 eetlepels olijfolie
Bloem
50 ml sherry
25 ml sherryazijn
50 ml olijfolie
1 rode peper
1 ui
Paar takjes tijm

Bereiden

Makreel met bloem bestuiven aan beide kanten. Rode peper in kleine reepjes snijden. Ui in ringen snijden. Knoflook in kleine plakjes snijden. Bak de makreel in een beetje olijfolie,  eerst op de huid (kort tot deze kant goudbruin is) en daarna kort op de andere kant (vuur temperen). In platte schaal op huidkant leggen. Peper, ui en knoflook kort fruiten (niet te bruin laten worden) en tijm, sherry en sherryazijn toevoegen. Geheel een minuut of 8 laten sudderen (let erop dat je niet alle vocht verliest, eventueel deksel gebruiken). Peper en zout toevoegen. Olie toevoegen en over de makreel gieten. Afdekken met folie en bewaren in de koelkast.

2 Reacties naar “Makreel met tijm, rode peper en sherry – escabeche”

  1. Mariëtte december 4, 2011 bij 20:27 #

    dit ga ik zeker maken vandaag heb alles in huis, ziet er overheerlijk uit!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: