Kerstdiner – wat aten wij? Lamsnek met mosterd en munt

25 dec

Uiteraard zou ik bijna zeggen wilden we iets nieuws uitproberen en al bladerend in tijdschriften en kookboeken kwamen we uit bij ‘lamsnek’. Lamsnek wordt niet veel gegeten in Nederland maar dat is eigenlijk jammer zoals wij gisterenavond tot ons genoegen merkten. Wel van belang is dat de slager de lamsnek goed schoonmaakt. Het overtollige vet moet worden verwijderd en de lamsnek in de lengte doorgesneden. Let er goed op of de slager juist daar (op de snede) het goed schoonmaakt want het vet dat daar zit zorgt er anders voor dat het vlees niet gaar te krijgen is. Wij gebruikten een recept van onze (op dit moment) favoriete kok Ferran Andrià (kookboek “Thuiskoken met Ferran Andrià” een verrukking voor iedere kok) namelijk “Lamsnek met mosterd en munt”. KLinkt misschien op het eerste gezicht lastig maar valt erg mee en het resultaat is het meer dan waard.

Bereiden (2 personen)

1 lamsnek (stuk van ongeveer een pond, is ruim voldoende)
6 – 8 takjes munt
2 eetlepels olijfolie
1 a 2 eetlepels grove mosterd
1 eetlepel sojasaus (wij gebruikten Kikkoman)
1 eetlepel worcestersaus
1 liter water

Bereiden

Haal de muntblaadjes van de takjes. Bestrooi het vlees met zout en peper. Wij hebben ze in zes stukken gesneden maar het kan natuurlijk ook als 1 geheel. Gebruik een grote koekenpan en braadt daarin (in de olijfolie) het vlees. Goed aanbraden zodat het vlees er mooi gebakken uitziet. Doe de stukken vlees in de braadslee. Smeer het vlees (bovenkant) in met de grove mosterd. Voeg worcestersaus, sojasaus en ruim de helft van het water toe. Leg de helft van de muntblaadjes op de stukken vlees en dek af met aluminiumfolie. Braad het vlees in een een oven van 180 graden in (minimaal) twee uur. Keer het vlees regelmatig. Het vlees moet helemaal gaar en  goudbruin zijn. Let erop dat het water niet verdampt en voeg anders extra toe. Hak de overgebleven blaadjes munt in zeer kleine stukjes en strooi dat over het vlees.

Wij serveerden er frites en Caesarsalade bij.

2 Reacties naar “Kerstdiner – wat aten wij? Lamsnek met mosterd en munt”

  1. Culinette december 29, 2011 bij 20:27 #

    Ziet er heerlijk uit zeg. Ook de risotto die hieronder staat ga ik zeker een keer maken. Zalig!

    Like

  2. Jaap mei 3, 2016 bij 20:27 #

    Ik maak dit nu al voor de 4e keer en het is iedere keer “verrukkulluk”. Een absolute aanrader. Onlangs vroeg een vriend van ons of ik het nog een keer wilde maken, hetgeen ik met veel plezier weer gedaan heb.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: