Bijzonder lekker: Lamstajine met gekonfijte citroen

12 feb

Als je ergens een pot gekonfijte citroenen ziet staan, direct meenemen. Zo begon ook deze ervaring. Maar dan heb je ze en wat moet je er dan mee? Ik vond inspiratie in de Elsevier top 100 recepten zomer 2011. In een recept voor een kiptajine las ik hoe je een gekonfijte citroen moest verwerken. Gewoon en partjes snijden en meestoven. Door het konfijten (in zout) is de zure smaak heel verfijnd. De schil wordt zacht en eetbaar. Doordat het een Marokkaans recept as koos ik voor Marocan Rub, een soort ras-el-hanout, ooit gekocht bij de Bijenkorf.

Ras-el-hanout is een Marokkaans kruidenmengsel waar echt veel verschillende kruiden en specerijen in zitten. In deze rub van Noma : komijn, suiker, korianderzaad, zout, zwarte peper, peterselie, chilipoeder, kaneel, kurkuma, gember, kruidnagel, nootmuskaat, korianderblad, witte peper, larier,   sinaasappelolie.

Ok, en dan nu het recept.

Ingrediënten voor 4 personen

800 gram lamspoulet
1 gekonfijte citroen, in partjes
4 aardappelen, geschild en in kwarten
1 rode ui, gesnipperd
1 witte ui, in grove stukken
3 tenen knoflook, geplet
sap van 1 citroen
2 eetlepels Marocan Rub of Ras-en-hanout
1 eetlepel verse koriander, fijngehakt
1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt en wat extra takjes om te garneren
plukje saffraandraadjes, of 1/2 theelepel saffraanpoeder
1 eetlepel rietsuiker of twee suikerklontjes
olijfolie, zout, 25 cl water

Bereiden

Zet de tajine op een vlamverdeler of kookplaatje en verhit 2 eetlepels olijfolie. Rode ui, witte ui en knoflook 5 minuten laten zweten tot ze glazig zijn. Marocan Rub erbij en een paar minuten goed mengen tot de geuren goed vrijkomen. Verse koriander, peterselie en de saffraan toevoegen, overgieten met 25 cl water. Vuur iets hoger zetten en dan de lamspoulet, citroenpartjes en de suiker erbij doen. Goed mengen totdat het gerecht begint te pruttelen. Vuur laag, deksel op de tajine en 1 uur laten stoven. Halverwege even roeren. Maak intussen de citroenaardappelen. Breng een halve liter water aan de kook, doe daar het sap van 1 verse citroen bij. Kook de aardappelpartjes op laag vuur (maar het moet wel koken) 15 minuten in dit citroenwater met het deksel op de pan, anders verdampt er teveel water. Giet de aardappelen af. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak hierin de citroenaardappelpartjes op hoog vuur tot ze mooi bruin worden. Zet ze apart.
Als de lamstajine na 1 uur klaar is voeg je de aardappelpartjes erbij en laat je ze nog even goed meewarmen. Breng het gerecht eventueel op smaak met zout en garneer met wat verse peterselie. Daarna direct serveren. Lekker met knapperig waldkornbrood of Turks brood.

Heb je geen tajine, gebruik dan een gewone stoofpan. Gebruik je wel een tajine, kijk dan of er wel of geen gaatje zit in het deksel. Zit er een gat in, dan ontsnapt er teveel vocht, dek het gaatje dan af door er een klein schaaltje bovenop te zetten.

Dit recept printen: Tajine van lam met geconfijte citroen

6 Reacties naar “Bijzonder lekker: Lamstajine met gekonfijte citroen”

 1. Edwin oktober 29, 2014 bij 20:27 #

  Ziet er lekker uit maar gebruik alleen de schil van de geconfijte citroen, dat geeft een nog verfijnderde smaak

  Like

 2. joop februari 9, 2015 bij 20:27 #

  ben benieuwd of dit ook met varkensschouder kan,ga het i.i.g.vanavond proberen
  gebruik de tajine regelmatig maar zet het op een driepits peterolieumstel heel laag
  uren laten prutelen heerlijke geur en smaak

  Like

  • eetsnob februari 9, 2015 bij 20:27 #

   Laat het ons weten, ben erg benieuwd.

   Like

   • joop februari 10, 2015 bij 20:27 #

    de tajine was geweldig,eerst de ontbeende en in stukjes gesneden schouderkarbonade aan gezet,2 eetlepels ras-en hanout van de oosterse markt in beverwijk er door geroerd,kommetje kruidenbouilion uit een potje,uien en koflook er bij,lekker makkelijk een bak macaroniegroenten erbij 2uur laten pruttelen,daarna 2 ons geweekte capucijners er door,nogmaals2 uur stoven opgediend met witte rijst hmmm heerlijk
    een afrikaanse stoofpot met een hollandse twist
    p.s.de tip van afdekken van het stoomgaatje werkt prima
    mijn ervaring met tajine en peteroliestel is een relexte manier van koken,je moet er wel wat tijd voor hebben

    Like

 3. eetsnob februari 10, 2015 bij 20:27 #

  Hoi Joop,

  heb je een foto gemaakt? We kunnen er dan eventueel een gastblog van maken op onze site.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: