Unieke smaak, pittig rundvlees met sinaasappel

29 apr

De food director achter het nog maar kort geleden uitgebrachte kookboek van Delicious is Valli Little. Zij is Australische en volgde haar opleiding aan Le Cordon Bleu (de gerenommeerde, internationale koksopleiding die 35.000 Euro kost). Merkwaardig is het wel maar het aantal Australische – veelal vrouwelijk – koks die met kookboeken, shows en op 24Kitchen langs komt is in verhouding groot. Moeten we voor een blog toch eens dieper induiken. Voor wie meer wil zin van Valli Little klik hier voor een video waarin ze rode gazpacho met avocado en krab maakt.

In ieder geval hebben we een mooi recept van haar gebruikt met als belangrijke ingrediënt (naast rundvlees: ‘biefstuk van de dikke lende’ ofwel ‘entrecote zonder vet’ ) sinaasappel. Als je naar de ingrediënten kijkt lijkt het op het eerste gezicht niets bijzonders maar niets is minder waar. Dit recept heeft een prachtige, unieke smaak voornamelijk door de toevoeging van de sinaasappel. Aanrader dus.

Ingrediënten (voor 2 personen)

2 reepjes sinaasappelschil (5 centimeter)
40 ml rijstazijn
30 ml sojasaus
1 eetlepel (kristal)suiker
40 ml runderbouillon
zwarte peperkorrels
beetje maïzena
2 ons dikke lende (entrecote zonder vet)
1 el zonnebloemolie
1 wortel, in dunne reepjes
1 cm gember, eveneens in dunne reepjes
1 teentje knoflook, dunne plakjes
1/2 theelepel chilivlokken of een gedroogd rood pepertje
3 bosuitjes, over de lengte in reepjes snijden
rijst (pandan)

Bereiden 

Droog de sinaasappelreepjes 1 minuut in de magnetron. Roer de azijn, suiker, sojasaus en bouillon door elkaar, breng het aan de kook en laat het tot ongeveer 2/3 inkoken. Verhit de peperkorrels (originele recept is overigens szechuanpeperkorrels wat beter is want die hebben een wat citrusachtige smaak) en stamp ze vervolgens fijn met de gedroogde (fijngesneden) sinaasappelschillen. Voeg een beetje maizena en wat zout toe.
Snij het vlees in 1 cm dikke plakken en daarna in 1 cm dikke repen. Roer ze door het peper-sinaasappel mengsel. Even laten intrekken (kwartier). Roerbak het vlees in 30 seconden rondom bruin. Op keukenpapier laten uitlekken en ondertussen wortel, gember, knoflook en chilivlokken enkele minuten in dezelfde olie bakken. Vlees weer toevoegen en daarna ook de ingedikte saus toe. Een paar minuten roerbakken tot alles goed heet is.

Serveren met (pandan)rijst en garneren met de reepjes bosui.

Dit recept printen: Pittig rundvlees met sinaasappel

4 Reacties naar “Unieke smaak, pittig rundvlees met sinaasappel”

 1. Sabine Funneman april 29, 2012 bij 20:27 #

  Mmm, klinkt heerlijk. En een lekker spannend en snel recept! Ga ik maken. Moet het trouwens echt met die dure lende? Of kan het ook met wat anders….

  Like

  • eetsnob april 29, 2012 bij 20:27 #

   Hollandse of kogelbiefstuk kan ook. Lende hoeft overigens niet duur te zijn. Het is entrecote maar dan zonder het vetrandje. Houdt er met biefstuk wel rekening mee dat dat sneller droog wordt, dus iets dikkere repen. Zeker geen rosbief nemen.

   Like

 2. Margriet Maas mei 13, 2012 bij 20:27 #

  Ziet er erg lekker uit! Ga ik zeker proberen. Alleen wel een vraag: Hoeveel soja saus moet er in de saus? Staat nl. niet bij de ingredienten.

  Like

  • eetsnob mei 18, 2012 bij 20:27 #

   Ah, excuus, voor 2 personen 30 ml. Met dank voor je alertheid en eet smakelijk!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: