Topontbijt: Pitufo con tomate (geroosterd brood met gehakte tomaat)

6 mei

Pure smaken; dat is de Spaanse keuken. Zo ook dit ontbijtjuweeltje. Als je dit eet dan begrijp je ineens niets meer van een boterham met kaas of hagelslag. De Spanjaarden weten zelfs het ontbijt culinair te maken. In Zuid Spanje zie je het op de kaart omschreven als Pitufo con tomate. Geen idee waarom je zo noemen, pitufo betekent namelijk smurf. Misschien omdat het broodje de vorm van een smurfenmuts heeft? Volgende keer maar eens vragen. Of, voor wie het weet, stuur ons even een berichtje.
OK, eenvoudig, maar ontzettend lekker. Dat komt natuurlijk ook omdat het brood al veel lekkerder is dan in Nederland. En dan met die zongerijpte tomaten, mooie olijfolie en zeezout. Dat is nog eens een top begin van de dag. OK, het brood, dat is een uitdaging, want het Spaanse Chapatta is hier in Nederland nauwelijks te krijgen. Je kunt het eventueel zelf maken. Wil je weten hoe? Klik dan hier. Geen zin of geen tijd, neem dan een Italiaans chiabattabroodje of een pistoletje. Wel even warm en knapperig maken met een tosti-ijzer of grilpan.

Ingrediënten voor 1 broodje

1 wit pistoletje of chiabatta
2 tomaten
snuf zeezout
scheutje olijfolie

Bereiden

Ontvel de tomaten. Breng een pannetje water aan de kook, zet het vuur uit en dompel de tomaten 30 seconden onder en spoel ze af met koud water. Je trekt het velletje er dan zo van af. Snijd de tomaten in vieren en verwijder het grootste deel van de zaadjes. Hak het vruchtvlees verder helemaal fijn. Je kunt dit eventueel in de blender doen (niet te lang). Rooster het brood. Beleg met de gehakte tomaten. Giet er een klein scheutje olijfolie over en bestrooi met een snuf zeezout.

Tip: Je kunt ook een blik tomatenblokjes gebruiken. Giet de inhoud in een zeef en laat even uitlekken. Hak de tomaten fijn en je hebt een jampot vol.

4 Reacties naar “Topontbijt: Pitufo con tomate (geroosterd brood met gehakte tomaat)”

 1. Gerard Stuitje mei 6, 2012 bij 20:27 #

  Één van de vele avonturen van de Smurfen (Pitufo’s).

  In het tweede boek dat uitgebracht werd in Spanje over de avonturen van de smurfen wordt verteld dat het smurfendorp een beleg onderging en de vijand dreigde het dorp te bombarderen met tomaten als het zich niet overgaf.
  Zoals altijd is het avontuur goed afgelopen en was er tijd om van tomaten en recepten met tomaten te genieten.

  Like

 2. Anne juli 31, 2013 bij 20:27 #

  Ah. Daar is ie. Veel gegeten maar nooit precies begrepen hoe het nu in elkaar zat. Heerlijk en eenvoudig. Gracias.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: