Spagetti, venusschelpen en paddestoelen

24 mrt

venusschelpen 2Onze viswinkel is van eigenaar veranderd wat een stevige uitbreiding van het assortiment betekent. Geweldig want dat betekent voor ons veel meer mogelijkheden om te koken. Je rijdt nu eenmaal niet iedere week naar de afslag. Wel het beste en (echt) verse vis heeft veel meer smaak. Mijn oog viel op een mooi netje venusschelpen.

De venusschelp is een populaire schelp die tussen de 3o meter en 60 meter in het water zweven en tot rond 10 jaar oud kan worden. Ze komen voor in de Noordzee en de Atlantische Oceaan. De eerste drie maanden van het jaar is de perfecte periode om schaal- en schelpdieren te eten. De venusschelpen die wij meenamen waren klein en hebben dan voor ons de beste bite.

Ik herinnerde me een recept van Carluccio en hieronder onze vrije interpretatie daarvan.

Ingrediënten voor 2 personen

2,5 a 3 ons venusschelpen
I zoete ui, fijngesneden
250 gram paddenstoelen (bv. cantharellen, trompette du mort, eekhoorntjesbrood)
1 teen knoflook
kleine deciliter witte wijn (droog)
peterselie
saffraan of saffraanpoeder
citroensap
zeezout en peter

Bereiden

Venusschelpen in koud water wassen en even laten staan. Controleer de schelpen. Degene die openstaan of waarvan stukken ontbreken verwijderen. Snij de paddenstoelen in niet te kleine stukken.

Verhit twee eetlepels olijfolie in een ruime pan. Fruit de kn0flook, de ui en een kleine handvol gesneden peterselie. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze kort totdat ze half gaar zijn. Doe de witte wijn erbij en laat deze voor het grootste deel verdampen. Klein scheutje citroensap erbij en wat zeezout, peper en saffraan toevoegen (poeder klein beetje, bij steeltjes hangt de hoeveelheid sterk van de kwaliteit af). Venusschelpen erbij en rustig alles op hoog vuur roeren. Het duurt korte tijd voor ze gaar zijn. De schelpen die dicht zijn gebleven verwijderen.

Serveer met spagetti of een andere lintpasta.

venusschelpen 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: