Lekker voor Pasen: Dikke lende op croutons met gepocheerd ei

27 mrt

IMG_3269Dit is bijna te lekker. Stel je voor dat je dat gepocheerde ei open snijdt…..en het romige eigeel over de rosé gebakken lende uitloopt.  En dan de smaak van champignons erbij.  Het water loopt me in de mond.
Het is niet echt een recept voor beginners. Het komt aan op timing en techniek. Een ei pocheren is al een hele kunst, maar hem dan ook nog gelijktijdig warm serveren met de lende en de champignons, dat is even oefenen. Gelukkig kan je de croutons van tevoren maken. En zelf smokkelen we wel een beetje, want we maken graag gebruik van een truc voor het pocheren van eieren: ei pocheren voor dummies.

Voor we naar het recept overgaan nog even iets over dikke lende. We hebben daar wel vaker over geblogd. Het is namelijk een zeer smakelijk maar ondergewaardeerd stuk vlees. En daardoor ook niet zo duur. Het is heerlijk mals, het lijkt nog het meest op entrecote, maar dan zonder die vetrand. Er zit wel wat vet in het vlees – en dat maakt het ook direct anders dan biefstuk of rosbief- maar dat smelt er heerlijk doorheen als je het bakt. Je moet het op hoog vuur niet te lang bakken en even laten rusten. Dat kan onder de warmhoudlamp, maar als je die niet hebt in een stuk aluminiumfolie. Die moet je dan niet helemaal afsluiten anders gaart het vlees te veel na en wordt het droog.

Ingrediënten voor 4 personen

4 ons dikke lende, vraag een stuk van max 5 cm hoog
250 gram kleine witte champignons
200 ml kalfsfond
klein scheutje (soja)room
4 hele verse eieren
2 eetlepels gehakte peterselie
4 plakken waldkornbrood of ander donkerbruinbrood zonder korstjes
peper, zout, olijfolie

Bereiden

Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Zet de oven op 200 graden. Snijd het brood in dikke repen en leg op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie en bak ze in 10 minuten krokant. Haal uit de oven en zet apart. Snijd de champignons in plakjes en hak de peterselie fijn. Breng een ruime pan water aan de kook. Maak 4 pocheerpakketjes van de eieren (zie filmpje), maar maak ze nog niet. Maak nu eerst de champignons. Verhit wat olie in een kleine koekenpan. Bak de champignons hierin op hoog vuur tot ze bruin worden. Doe het vuur laag, voeg de kalfsfond en het scheutje room toe, laat 5-7 minuten zacht pruttelen en zet het dan uit.
Bak intussen de lende in een hete koekenpan met olie om en om zo’n 5 minuten. Bestrooi met peper en zout en laat het daarna rusten (onder de warmhoudlamp of in folie). Nu is het tijd op de eieren te pocheren. De pan met water kookt. Zet het vuur laag en laat langzaam de pakketjes met ei erin zakken. Laat de eieren 4 minuten pocheren, haal ze uit het water en leg ze met folie en al op een bord. Nu snel alle borden opmaken. Verwarm de champignons in de saus. Leg de croutons op het bord. Snijd de lende in plakjes (trancheren) en verdeel dit over de croutons. Saus erover, bestrooien met peterselie, eitje uit de folie halen, bovenop leggen en direct serveren. Eet smakelijk.

Dit recept printen: Dikke lende op croutons met gepocheerd ei

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: