Het Groot Fondue Boek – met recept

24 nov

Meer dan een decennium geleden sloot ik vriendschap met drie vrouwen en een man die – destijds – net als ik werkten in de televisiewereld. Wij sloten die vriendschap omdat we gezamenlijk in opstand kwamen tegen een 7-weekenden durende opleiding die, in onze ogen, beschamend slecht was. Wij noemden ons “De Rebellenclub” en zijn meer dan tien jaar met grote regelmaat bij elkaar gekomen. In negen van de tien gevallen stond er kaasfondue op het menu. Niet omdat het moest maar het kreeg een soort geuzenstatus die ons wel paste. Jaar in jaar uit doopten wij onze stukjes brood in gelegenheden dwars door Amsterdam, van de Warmoesstraat tot de Ceintuurbaan. We bespraken de laatste perikelen en namen de capriolen van Bekend Nederland door.

Op een van die avonden had ik hen bij ons thuis uitgenodigd. Uiteraard kon het ook deze avond niet uitblijven en het was kaasfondue wat de klok sloeg. Maar… niet zomaar een kaasfondue. Ik had namelijk lang geleden “Het Groot Fondue Boek” op de kop getikt wat  (als ik het nu weer eens opensla) uit een ver verleden stamt. Om een zin te citeren: “ ….en ondanks dat we in een gejaagde tijd leven – in een vloek en een zucht ons dagelijkse hapje naar binnen slaan – heeft de laatste jaren de kookkunst toch weer een bepaald gezicht gekregen …“. Prachtig en geschreven door Toussie Salomonson.

Een van de recepten heb ik die avond voor mijn vrienden klaargemaakt. Een kaasfondue met de titel “Fondue Erotique” omdat de schrijfster veronderstelde dat deze fondue wel zou kunnen leiden tot ” … romantisch samenzijn, tot échte levenskunst … “. Daar was het ons niet om te doen en het bijzondere aan onderstaand recept is dat deze fondue niet met witte wijn maar met champagne gemaakt wordt. En als wijnadvies: eveneens champagne. Het ‘donkert’ al buiten dus wie weet is dit recept iets voor jou.

Recept
600 gram geraspte Gruyère
3 dl champagne
1 glas wodka
1/8 liter room
een afgestreken eetlepel maizena
snuifje cayennepeper
witte peper
nootmuskaat
1 fijngehakte truffel

Laat de kaas met de champagne zachtjes smelten, blijf roeren met een houten pollepel. Gaat de fondue pruttelen voeg dan de maizena vermengd met wodka toe. Wanneer de fondue op een réchaud op tafel staat voorzichtig de room er door roeren. Op smaak brengen met een snuifje cayennepeper, witte peper en nootmuskaat en tenslotte de fijngesnipperde truffel er over strooien (vrij naar het originele recept).

Eén reactie naar “Het Groot Fondue Boek – met recept”

  1. Pharmf572 november 16, 2011 bij 20:27 #

    Hello! cbbgfde interesting cbbgfde site! I’m really like it! Very, very cbbgfde good!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: