Wat kan je veel met Makreel

25 nov

Makreel. Tsja, goedkoop visje. Sterk van smaak en in Nederland het meest bekend als in gerookte vorm, koud. Zo ken ik het ook nog van vroeger. Mijn moeder plukte zo’n gerookte makreel fijn en met iets van mayonaise en peterselie was het een traktatie op brood.
Het is ook een hele mooie vis om te zien, glanzend en bijna blauw van kleur. Maar ik denk dat de doordringende smaak veel mensen tegenhoudt om er iets me te doen. Ik kan het echter zeer aanbevelen eens te koken met verse makreel. Ik vraag onze visman Jochem altijd om ze voor me te fileren, op de huid. Langzaam bakken op de huid (wel even inkerven, anders trekt hij krom) en opdienen met een salsa van mango, rode peper en bosui is verrukkelijk. Maar een van mijn favoriete varianten is een Oosterse, zogenaamde Stinky Fish. En dat ‘Stinky’  komt niet alleen door de zware geur van de vis zelf, maar vooral door de hoeveelheid knoflook. Het is een heel eenvoudig recept, maar de smaken zijn precies in balans.

Voor 2 personen

2 verse makreelfilet (op de huid)
1 grote ui in ringen
4 teentjes knoflook in dunne plakjes
6 eetlepels ketjap manis
3 eetlepels kikkoman sojasaus
2 theelepels sambal oelek
maiskiemolie (of andere plantaardige zachte olie)

Oven voorverwarmen op 180C
Neem een ovale ovenschaal waar de filets precies naast elkaar passen. Olie in de schaal doen en de helft van de uienringen verspreiden. Makreelfilet met de huid naar beneden op de uien leggen. Knoflookplakjes over de makreel verspreiden en de resterende uienringen daarover heen leggen. Ketjap en sojasaus mengen met de sambal en over de vis gieten. 25 minuten bakken in de oven Serveren met rijst en een frisse oosterse salade, bijvoorbeeld met komkommer. Salamat Makan!

Eén reactie naar “Wat kan je veel met Makreel”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Lekker lunchen met Makreel « Eetsnob - april 29, 2011

    […] Meer recepten met makreel? klik hier […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: