Herken je dit? Je kunt best koken, maar voor een grote groep raak je de tel en de timing kwijt; het gerecht komt lauw op tafel. Of, je kunt eigenlijk niet koken, maar je wilt dat niet laten merken. Of deze, je kunt heel goed koken, maar je wilt ook aandacht kunnen besteden aan je gasten. Drie hele goede redenen om dit gerecht te proberen. Het is eenvoudig, ziet er geweldig uit en je kunt het goed voorbereiden. Een van de trucs om een kerstdiner goed voor te bereiden is proefkoken. Maak het gerecht eens voor jezelf een paar weken voor kerst. Doen wij ook altijd, scheelt op de kerstdagen zelf (en bij het inkopen) een hoop stress. Hebben wij bij dit gerecht ook gedaan en het leerde ons dat het eenvoudiger is met kwartelboutjes, dan met hele kwartels. De garing is makkelijker in te schatten en de pootjes steken makkelijker in het gat van de appel.
Het recept komt uit het boek Zus en Zo. Overigens een erg leuk boek omdat er steeds twee varianten van een gerecht worden gegeven; een hele culinaire en een thuiskok variant.
Per persoon heb je nodig:
1 appel (jonagold of elstar is heel geschikt)
twee kwartelboutjes (kan je bij de slager bestellen)
1 eetlepel honing
1 takje rozemarijn
1 takje tijm
bakproduct, peper en zout
aluminiumfolie
Oven voorverwarmen op 180 C. Kwartelboutjes inwrijven met zout en peper. Met een appelboor klokhuis uit appel verwijderen en een klein stukje van de bovenkant snijden. Appel op een stuk folie zetten en vullen met de honing, takjes rozemarijn en tijm erin steken. Folie om de appel vouwen (let op, doe het wel zo dat je het zonder scheuren weer open kunt maken, want je serveert het in de folie). Pakketje in de oven 25 minuten bakken. Intussen de kwartelboutjes bakken in ongeveer 10 tot 15 minuten op matig vuur, ze mogen lekker knapperig worden maar niet droog. Boutjes daarna in aluminiumfolie tot rust laten komen. Appel uit de oven halen, folie openvouwen, twee boutjes in de opening steken en met folie en al op een bord serveren. Lekker met aardappelgratin en groene asperges. Wij maakten dit vorig jaar voor 30 personen; mooi en warm op tafel.
Geef een reactie