Gekkeikan Plumwine: koken met zoete pruimenwijn (met recept)

11 apr

Weer eens iets onbekends meegenomen uit de toko: Plumwine. Pruimenwijn. Pruimenwijn is van oorsprong een Chinese wijn die werd gemaakt van de toen zeer dure en zeldzame pruimenbloesem en pruimen. En dat alles in de 6e eeuw om indruk te maken op de Japanse keizer. Langzamerhand heeft de pruim terrein gewonnen in de Japanse keuken. Pruimenwijn schijnt een gezonde geneeskrachtige werking te hebben op de spijsvertering. Maar ja, welke wijn willen we niet verdenken van enige geneeskrachtige werking? De wijn heeft een lichtzoete smaak en is heerlijk al ijskoud aperitief. De wijn die wij kochten is van Gekkeikan (als enige pruimenwijn gemaakt van gefermenteerde pruimen), het merk dat we kennen van de Sake. En aangezien we dat graag gebruiken om te koken, probeerden we dat ook met deze pruimenwijn. Resultaat: een volle smaak, die een zuurtje en een pittigje (peper) nodig heeft om tot zijn recht te komen. Dit is wat we maakten. Noedels met champignons en pruimenwijn.

Ingrediënten (voor 2 personen)

200 gram kastanjechampignons, gehalveerd
1 rode peper, zonder zaadjes en fijngehakt
2 cm verse gemberwortel, geraspt
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 rode ui, gesnipperd
200 gram groene groenten (sperziebonen, broccoli, courgette of doperwten), beetgaar, dus eerste even kort koken.
1,5 deciliter Gekkeikan Plumwine
3 eetlepels zoete soja (ketjap)
sap van een halve limoen
noedels voor twee personen
rijstolie of zonnebloemolie
eventueel korianderblaadjes om te garneren

Bereiden

Bereid de noedels zoals beschreven op de verpakking. Koel af met koud water, afgieten en zet apart. Kook de groenten beetgaar. Giet af en zet apart. Verhit twee eetlepels olie in een wok. Fruit de ui, knoflook en gember ongeveer drie minuten. Bak de champignons op hoog vuur tot ze glanzen. Groenten en rode peper toevoegen en afblussen met de pruimenwijn. Vuur laag zetten. Soja, limoensap en noedels erbij en 3 minuten goed laten doorwarmen. Eventueel garneren met korianderblad. Direct serveren.

Dit recept printen: Vegetarisch wokgerecht met Pruimenwijn

2 Reacties naar “Gekkeikan Plumwine: koken met zoete pruimenwijn (met recept)”

  1. Urgje mosk april 11, 2012 bij 20:27 #

    Ik heb altijd warme pruimenwijn als digestif gedronken in de betere chinese reestaurants.koud? Kennen ze niet!

    Like

  2. eetsnob april 11, 2012 bij 20:27 #

    Verschillende culturen, verschillende gewoontes. Nooit warm gedronken, lijkt ons heerlijk. Gaan we proberen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: