Gastblog: Kip in zak

5 feb

kip in zak voorHet gebruik van een ‘zak’ als instrument in de keuken is een oude techniek. Beroemd is de Bresse-kip gegaard in een runderblaas van sterrenkok Paul Bocuse. Het ‘geheim’ van koken of braden in een zak is dat de ingrediënten in hun eigen vocht worden gegaard. Er worden geen vitamines of smaak weggegooid met het kookwater. Vlees of vis blijven sappig want kunnen niet uitdrogen en het is vetarm: er hoeft geen vet toegevoegd te worden voor de bereiding.

De plastic-industrie heeft het moderne culinaire leven verrijkt met de braadzak: een zak van transparant folie die temperaturen tot 220 graden kan doorstaan. De ovenhitte gaat door het folie heen en vlees of vis worden niet alleen gegaard maar kunnen zelfs een krokante buitenkant krijgen. Braadzakken zijn te koop bij bijv. AH en de Blokker. Maggi noemt het braadstomen: een zak met een onnodig prefab kruidenmengsel.

De mogelijkheden van koken met een braadzak zijn oneindig en verrassend en, te beoordelen naar de reactie van mijn kritische disgenoten, zeer smakelijk! Wat bijv. niet kan mislukken is de kip.

Ingrediënten voor 4 personen

1 biologische kip
100 gram gerookte spekreepjes
4 tenen knoflook
2 sjalotjes
stukje verse gember
takje rozemarijn
400 gram diverse gesneden groente: knolselderij, wortel, bleekselderij, peultjes
1 eetlepel ras-el-hanout kruiden
1 blokje paddenstoelenbouillon
1 braadzak

Bereiden

Verwarm de over voor op 180 graden. Vul  voor 4 personen een zak met een biologische kip en doe alle ingrediënten er bij wat je lekker vindt. Zak sluiten met binder en een mini hoekje eraf knippen als ventiel. In de oven op 180 C en na 60 minuten is het klaar! Wat salade erbij en Turks brood om in het heerlijke braadvocht te dopen.

kip in zak

Tip: Ook voor de vleeslozen is er keuze genoeg: vul bijv. een zak met wat halve aardappels in de schil en daarbij dan stevige groenten zoals bleekselderij, venkel, snijbonen, wortel/peen etc. Klein scheutje olijfolie erbij en een blokje paddenstoelenbouillon. Dichtbinden, hoekje knippen en 40 minuten per kg. braden/stomen op 180 C.  Alle smaak blijft behouden en de groenten hebben de perfecte beet!

Kortom: het is gezond, het is makkelijk, het is smakelijk en je kunt oneindig variëren met combinaties van ingrediënten, kruiden en specerijen. 

Met dank aan gastblogger Bart Nelissen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: