Laatst kocht ik bij de Toko in Amsterdam Zuidoost een prachtig iets. Ik wist niet wat het was en de verkoper gaf me een naam die ik niet kon onthouden. Als echte eetsnob ga je ook de uitdaging met het onbekende aan, dus ging ik op onderzoek uit.
Ik twitterde de foto via @eetsnob, maar verder dan 1 reactie ‘ mooie vrucht’ kwam het niet. Er zijn dus meer mensen als ik die nog lang niet alles van eten weten. Dan een zoektocht op internet. Met de term exotisch fruit was ik er na een paar minuten achter. De vrucht heet Pitahaya, ook wel drakenfruit genoemd vanwege de felgekleuderde schubben aan de buitenkant. Het is de vrucht van een cactus.
Maar was moest ik ermee? Zo opeten, iets mee maken? Geen idee. Via het zoeken op recepten kwam ik niet veel verder dan een tropische fruitsalade. En daar lag hij dan op het aanrecht. Het duurde een paar dagen en toen moest ik er toch iets mee. We hadden die avond een vriendin te eten en haar zojuist getrakteerd op fazant met een saus van blauwe bessen (recept). We zijn niet zo van de desserts, maar ineens kwam het in ons op om het drakenfruit te slachten. We waren benieuwd, wisten niet hoe hij er van binnen uitzag. Prachtig dus. Echt wel het mooiste stuk fruit dat ik ooit heb gezien. En dan proeven maar. Beetje flauw. Ik heb hem een beetje ingeprikt en er wat limoensap over gedaan. Was al een stuk beter. Maar voor een volgende keer denk ik: goed koud en lekker laten intrekken met een mengsel van Grappa, limoen en suiker. Misschien zelfs wel even in de vriezer. Afijn, de volgende keer neem ik er weer een of twee mee en ga lekker experimenteren.
Toevallig net terug uit Bali en daar voor het eerst dragonfruit geproefd. Vond het niet echt geweldig, vooral in vergelijking met het andere heerlijke fruit dat ze daar hebben. Maar het ziet er inderdaad schitterend uit!
groeten, Caroline
LikeLike
Oh wat heerlijk, Bali. Leuk dat je reageert. Inderdaad is er veel fruit dat veel meer smaak heeft.
LikeLike
Drakenfruit is er in verschillende kleuren.Ik heb in de tuin met paars vruchtvlees, Deze heeft een heel eigen smaak en daardoor niet zo smaakloos als het witte vruchtvlees.Wat ik niet lees is de mooie bloem van deze vrucht.Bloeit maar 1 nacht en is prachtig om te zien .Doorsnee bloem is 25 centimeter.Ik woon in Thailand en heb daar een tropische groentetuin.Zal proberen een foto in te plakken van de bloemen… Is niet gelukt .Dus eetsnob stuur maar E-mail adres voor foto,s zodat je deze er bij kan zetten
LikeLike
Snij deze vrucht in blokje, meng met stukjes ander fruit zoals ananas en peer en appel . Mengen met siroop en limoen .Dit over kibbeling en smullen maar.
LikeLike
Klinkt heerlijk
LikeLike
De gele schijnt erg lekker te zijn!! Is idd een erg mooie vrucht om te zien maar de smaak erg flauw, kga wel op zoek naar de gele want ben daar wel erg benieuwd naar geworden…..
LikeLike